Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЄС і надалі надаватиме підтримку Україні у реформуванні сектору юстиції, – Голова Представництва ЄС в Україні

26 листопада 2018, 16:31

23 листопада 2018 року у місті Києві міжнародні експерти представили звіт «Відбір та оцінювання суддів», участь в обговоренні якого взяли заступник Голови ВРП Вадим Беляневич та керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар.

Міжнародні експерти представили Звіт щодо відбору та оцінювання суддів (далі – Звіт), який було підготовлено в межах спеціальної експертної місії Проекту ЄС «ПРАВО-JUSTICE» з метою здійснення огляду та надання рекомендацій щодо реформи системи правосуддя в Україні в контексті законодавства та практики добору і оцінювання суддів.

Звіт підготовлено групою експертів, серед яких Георг Става (Австрія), Вілма Ван Бентхем (Нідерланди), Реда Молієне (Литва).

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі під час презентації Звіту зазначив, що за короткий проміжок часу було багато досягнуто завдяки значним зусиллям уряду, органів судової влади і громадянського суспільства, та висловив сподівання, що новий Верховний Суд відповідатиме очікуванням українського народу і забезпечуватиме більшу справедливість та правову впевненість суспільства.

У рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Європейський Союз готовий і надалі надавати підтримку Україні у питанні реформування сектору юстиції. Судова реформа є пріоритетною серед цілей, завдань і зусиль, визначених Угодою на підтримку цієї реформи, оскільки вона важлива для встановлення верховенства права в Україні в цілому, зазначив Хюґ Мінґареллі.

За словами представника Європейського Союзу, поліпшення в судовій системі сприятимуть також залученню інвестицій в Україну та відновленню довіри громадян до судової влади, оскільки громадяни страждають від наслідків корупції та недосконалості судової системи. Він зазначив, що ЄС цінує готовність до співпраці органів судового врядування із громадянським суспільством.

Нещодавно проведене опитування населення щодо рівня довіри до судової влади демонструє, що цей рівень лишається досить низьким, але порівняно з 2015 роком ситуація все ж покращилася.

Хюґ Мінґареллі підсумував, що усі проведені органами судового врядування дії сприяють поверненню довіри до судової влади попри певні помилки на шляху реформування судової системи.

Глава Представництва ЄС висловив сподівання, що перетворення, які відбуваються, змінять менталітет населення, а потреба українського суспільства у позитивних зрушеннях буде задоволена. Він також наголосив, що перевірка доброчесності суддів та дотримання кандидатами професійної етики є наріжним каменем відбору суддів.

У Звіті, зокрема, надається експертна оцінка належному управлінню судовою владою, новим підходам до процедур відбору та оцінювання суддів, участі громадськості та співпраці ВККСУ і Громадської ради доброчесності у вказаних процедурах, а також рекомендації щодо часових рамок, ефективності та можливостей ефективної участі ГРД у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів тощо.

У документі також зазначено, що на чолі оновленої системи суддівського врядування − Вища рада правосуддя, що покликана визначати напрями роботи судової системи, здійснювати управління бюджетом, опікуватися питаннями ефективності та комунікації.

Експерти зазначили у звіті, що у 2017 році ВРП звільнила 172 судді за вчинення суттєвих дисциплінарних правопорушень.

Рішення ВККСУ щодо того, чи рекомендувати конкретного кандидата на посаду, затверджується остаточно рішенням ВРП, при цьому Президент України виконує лише церемоніальну роль при призначенні нових суддів на посаду.

Експерти підкреслюють важливість залучення судової системи та її представників до процесу формування політики в рамках більш широкої реформи системи правосуддя, яку координує Рада з питань судової реформи, що діє з метою визначення стратегічних напрямів політики у сфері юстиції, одночасно виконуючи функції фільтра для більшості законодавчих ініціатив, що стосуються судової системи та ширшого реформування сектору.

У цілому, як зазначено у Звіті, експерти задоволені ступенем залучення судової системи та її органів управління до загальної реформи системи юстиції. Водночас для того, щоб прагнути до більш успішного та стабільного впровадження Плану дій на виконання Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів, інституційні механізми координації реформ мають бути побудовані і в інших судових установах шляхом створення спеціальних можливостей стратегічного планування для розробки та перегляду політики, сприяючи таким чином запровадженню додаткового висхідного процесу планування реформ.

Участь у презентації взяли представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Верховного Суду, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Адміністрації Президента України, Міністерства юстиції України, Громадської ради доброчесності, міжнародні донори, кандидати в судді, представники ЗМІ та громадськості, які безпосередньо були причетні до «перезавантаження» суддівського корпусу.

Переглянути фотоальбом

Звіт експертів Проекту ЄС «ПРАВО-JUSTICE» «Відбір та оцінювання суддів»

Фото: Проект ЄС «ПРАВО-JUSTICE»

Прес-центр судової влади України