Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як бути з кредитом на житло після розлучення подружжя, - роз’яснює Хмільницький міськрайонний суд

26 листопада 2018, 15:44

Після одруження молода подружня пара часто не має де жити і одним із варіантів для покращення житлових умов вибирає придбання житла в кредит. Добре, коли невдовзі чоловік з дружиною виплатили кредит та стали повноцінними власниками свого родинного гніздечка. А як бути тим, хто вирішив розлучитись, а кредит так і не виплачено?

При укладенні кредитного договору одним з подружжя письмову згоду на його укладення надає і інший з подружжя. При цьому житло, на придбання якого отримано кредит, передається у заставу банку, про що складається іпотечний договір. Таким чином банк, як іпотекодержатель, до моменту повного погашення кредиту, зберігає право на задоволення своїх вимог за рахунок цього житла, у випадку невиконання чи неналежного виконання договірних зобов’язань за кредитним договором. Зазвичай, кредитний договір укладається одним із подружжя в інтересах сім’ї, а тому створює обов’язки щодо повернення кредиту і для другого з подружжя. Цей обов’язок подружжя здійснює як солідарні боржники.  Якщо ж договір, укладений одним із подружжя, яким майно використане не для задоволення потреб сім’ї, а на інші потреби, то такий договір не створює обов’язків для другого з подружжя.

 Відповідно до статті 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

До складу майна, що підлягає поділу, входить загальне майно, наявне у подружжя на час поділу, і те, що знаходиться у третіх осіб. Тому участь у судовій справі про поділ майна подружжя, яке не повністю сплатило кредит, має приймати банк, який є іпотекодержателем придбаного житла.

У відповідності до статті 70 СК України у разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. Отже при поділі майна враховуються також борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями, що виникли в інтересах сім'ї.

Питання поділу спільного майна подружжя з урахуванням їх боргових зобов’язань вирішуються у декілька способів. Так, можливий поділ спільного майна подружжя з присудженням більшої частини в майні тому з подружжя, який уклав кредитний договір, з урахуванням того розміру зобов’язань, що підлягає виконанню за цим договором.  Отже суд, у відповідності до частини другої  статті 70 Сімейного кодексу України, може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення. У свою чергу, частка іншого з подружжя в спільному майні підлягає зменшенню. Іншим варіантом може бути внесення змін до кредитного договору, зокрема в його суб’єктивний склад, з визначенням обох з подружжя сторонами договору та покладення на них відповідних обов’язків.

За повідомленням прес-служби Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області