Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На ІV Форумі з конкурсного права суддя КГС ВС Сергій Жуков розповів про новели судової практики у сфері банкрутства

23 листопада 2018, 17:11

22 листопада Сергій Жуков взяв участь в експертному обговоренні під час третьої сесії форуму, яка мала назву «Судова практика в конкурсному процесі».

Доповідач нагадав, що відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються судами першої та другої інстанції при винесенні  рішень.

 «Хочу звернути вашу увагу на слово «враховує» при винесенні рішень, яке прописане  законодавцем. Його можна тлумачити як «ознайомлення та осмислення». Однак, використання такого висновку є обов’язковим при винесенні  рішень, а право відступлення від висновків  ВС, визначено лише для касаційної інстанції у чітко визначених законодавством випадках», – зазначив Сергій Жуков.

Доповідач звернув увагу присутніх і на роль якості дій ліквідатора у ліквідаційній процедурі, адже завданням ліквідатора є не лише констатація факту відсутності майна, а дієвий і належний пошук майна банкрута.

 «Під час ліквідаційної процедури ліквідатор має здійснювати заходи, спрямовані на пошук, виявлення і повернення майна, яке перебуває у третіх осіб. Крім того, ліквідатор має діяти обґрунтовано й логічно, з урахуванням діяльності банкрута, робити запити до відповідних органів», – зазначив суддя ВС і звернув увагу колег на те, що критерієм якості роботи ліквідатора є не кількість таких запитів, а наповнення ліквідаційної маси.

З презентацією Сергія Жукова «Основні новели судової практики у сфері банкрутства» можна ознайомитися тут.

За повідомленням прес-служби ВС