Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вийшов друком п’ятий номер загальнодержавного періодичного видання „Вісник Конституційного Суду України“

20 листопада 2018, 14:53

Вийшов друком пятий номер загальнодержавного періодичного видання „Вісник Конституційного Суду України“, в якому читачі можуть ознайомитися з інформацією про діяльність КСУ, науковими статтями відомих правознавців, актами Суду. Окремі сторінки номера упорядники видання приділили біографічним даним новопризначених суддів Конституційного Суду України – Ірини Завгородньої та Олега Первомайського.

Відкриває номер привітання Голови Конституційного Суду України Станіслава Шевчука, присвячене 22-ій річниці створення Конституційного Суду України.

У наступному, традиційному розділі „Акти Конституційного Суду України“ надруковані ухвали колегій Конституційного Суду України за липень-серпень 2018 року.

Читачів зацікавлять  сторінки, що містять біографічні дані новообраних суддів КСУ – Ірини Завгородньої та Олега Первомайського.

У розділі «До 22-ї річниці Конституційного Суду України» розміщено статтю за матеріалами  правового департаменту Конституційного Суду України щодо значення рішень Конституційного Суду України для розбудови України як демократичної, правової, соціальної держави. У статті зазначається, що майже половина рішень, ухвалених Конституційним Судом України стосується офіційного тлумачення положень Конституції та законів України. За час своєї діяльності КСУ ухвалив 164 таких рішення. У статті також наголошується на значущості для розвитку суспільства юридичних позицій, сформованих у рішеннях Конституційного Суду України.

 Розділ „Теорія та практика конституційної юрисдикції“ знайомить читачів зі статтею доктора юридичних наук, професора, професора кафедри Львівського національного університету імені Івана Франка Сергія Рабіновича  «Контроль за застосуванням заходів відповідальності за порушення присяги судді Конституційного Суду України: питання конституційності й законності». У статті аналізуються практичні й теоретичні проблеми судового контролю законності та конституційності рішення парламенту про застосування заходів відповідальності до судді Конституційного Суду України за порушення присяги судді. Автор обгрунтовує проблематичність розуміння звільнення з посади судді Конституційного Суду України за порушення присяги як заходу політичної відповідальності.

  Стаття кандидата юридичних наук, доцента, адвоката, голови комітету з конституційного правосуддя та прав людини Ради адвокатів Одеської області Дмитра Терлецького і  кандидата юридичних наук, доцента, адвоката Альберта Єзерова «Здійснення права на конституційну скаргу: аналіз практики Конституційного Суду України» присвячена темі реалізації права на конституційну скаргу обумовленої низкою процедурних обмежень. У статті проаналізовано правозастосовну практику колегій Конституційного Суду України і виокремлено типові помилки з боку суб’єктів права на конституційну скаргу, які визначаються порушенням вимог щодо прийнятності конституційної скарги і слугують підставою для відмови у відкритті конституційного провадження. Авторами статті також визначено формальні та змістовні вимоги до належної реалізації права на конституційну скаргу, викладено пропозиції щодо вдосконалення її правового врегулювання.

Також читачі можуть ознайомитися зі статтею кандидата юридичних наук, судді Конституційного Суду України Наталі Шаптали «Особливості доказування та оцінки доказів у конституційному судовому процесі у справах за конституційним поданням», яка присвячена актуальним, однак малодослідженим питанням, пов’язаним із визначенням філософсько-правових вимірів доказування та оцінки доказів у конституційному судовому процесі у справах за конституційним поданням щодо відповідності Конституції України законів та інших правових актів і тлумачення положень Основного Закону Української держави. Стаття зосереджує увагу читачів на особливостях застосування методології аксіологічних та онтологічних галузей філософії у практиці Конституційного Суду України.

У розділі «Конференції, симпозіуми, колоквіуми»  надруковано виступ Голови Конституційного Суду України Станіслава Шевчука на науково-практичній конференції «Конституційні права людини і громадянина та гарантії їх забезпечення», в якому  наголошується, що найвищим проявом демократії в суспільстві є забезпечення належних гарантій конституційних прав людини і громадянина. Голова Суду у своєму виступі акцентував увагу на революційних змінах, що відбулися в українській правовій системі із запровадженням інституту конституційної скарги, який дав змогу змінити її обличчя та відновити справедливість у кожній конкретній справі. Він також розповів про перший досвід розгляду конституційної скарги – інструменту, який громадянин може використати для захисту своїх конституційних прав.

До уваги читачів представлено огляд міжнародного наукового семінару «Конституційні цінності і права людини: виклики ХХI століття», що відбувся у КСУ з нагоди 22-ї річниці Конституційного Суду України.

 Окремо  у розділі надруковано доповідь доктора юридичних наук, доцента, заслуженого юриста України, судді Конституційного Суду України Віктора Городовенка «Принцип правової держави у практиці Конституційного Суду України: еволюція й перспективи використання у зв’язку із введенням інституту конституційної скарги», представлену на міжнародній конференції «Правова держава та конституційне правосуддя: цінності та пріоритети» з нагоди 20-ї річниці Конституційного Суду Азербайджанської Республіки, що відбулася 5-8 липня 2018 року в м. Баку (Азербайджанська Республіка).

Зацікавить читачів і доповідь кандидата наук з державного управління, заступника Голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького«Конституціоналізація правової системи України як умова забезпечення верховенства права: від конституційного звернення до конституційної скарги», яка була представлена на науково-практичній конференції «Конституція: втілення цінностей верховенства права, громадянського суспільства і сучасної держави» з нагоди Дня Конституції Республіки Казахстан, що відбулася 28 серпня 2018 року в Астані (Республіка Казахстан).

У розділі «Вшанування пам’яті видатного конституціоналіста» надруковано статтю кандидата юридичних наук, доцента, заслуженого юриста України, судді Конституційного Суду України у відставці Володимира Кампа «Доктрина європейських спільних демократичних цінностей професора Л. Юзькова: історія і сучасність», яка є продовженням дослідження доктрини європейських спільних демократичних цінностей  (гідності та прав людини, верховенства права і конституційної демократії) професора Л. Юзькова,  Голови Конституційного Суду України (1992-1995 р.р.), а також роль цієї доктрини у розробленні першого офіційного проекту Конституції України 1992 року та подальший її розвиток у чинній Конституції України, практиці реалізації останньої тощо.

У розділі "Зовнішні зв’язки Конституційного Суду України“ надруковано інформацію, що стосується міжнародних наукових заходів і зустрічей, участь в яких брали Голова Конституційного Суду України, заступник Голови Конституційного Суду України, судді Конституційного Суду України, працівники Секретаріату Суду  протягом липня – вересня 2018 року.

Останні сторінки видання містять інформацію про дні народження ювілярів вересня  –  судді Конституційного Суду України у відставці, Голови Конституційного Суду України (2014-2017 роки), доктора юридичних наук, професора, академіка НАПрН України Юрія Бауліна та судді Конституційного Суду України у відставці, кандидата юридичних наук, доцента, заслуженого юриста України Володимира Кампо.

Завершує п’ятий номер «Вісника» оголошення про конкурсу на кращу наукову статтю, який проводитиметься в Конституційному Суді України у рамках Всеукраїнського тижня права 10-14 грудня 2018 року, а також звернення до авторів, які бажають надрукуватися у загальнодержавному виданні КСУ та вимоги до їхніх публікацій.   

За повідомленням прес-служби суду