Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась друга спроба заблокувати роботу Соснівського райсуду м. Черкас

19 листопада 2018, 13:03

Сьогодні, 19 листопада, 2018 року, у Соснівському районному суді м. Черкаси планувалося проведення брифінгу представників суду спільно з представниками Територіального управління Державної судової адміністрації України з метою висвітлення інформації та позиції суду з приводу блокування та розгрому зали судових засідань активістами під час розгляду справи про вбивство журналіста Василя Сергієнка. Проведення заходу було заплановано на 9:00 годину.

О 8:30 біля Будинку правосуддя, на другому поверсі якого знаходиться Соснівський районний суд міста Черкаси, зібралися активісти, які висловлювали своє невдоволенням судовим рішенням винесеним 16 листопада 2018 року у справі про вбивство Василя Сергієнка щодо обрання міри запобіжного заходу обвинуваченим в цій справі.

Потім всі особи, що мітингували під стінами суду, перейшли до розгромленого напередодні залу судових засідань в Соснівському суді. Також в залі були присутні представники ЗМІ.

На заклики представника прес-служби суду перейти до іншої зали для проведення брифінгу ніхто не відреагував.

Особи, які позиціонували себе як активісти, почали розміщувати у розгромленому залі судових засідань плакати із висловленням образ стосовно колегії суддів, що здійснюють розгляд вказаної вище справи.

До журналістів та активістів вийшли прес-секретар Соснівського районного суду м. Черкаси Інна Попова, начальник ТУ ДСА України у Черкаській області Світлана Шевченко та завідувач сектору організаційного забезпечення ТУ ДСА України у Черкаській області Тетяна Копитіна.

Прес-секретар Соснівського районного суду м. Черкаси Інна Попова звернулась до присутніх із закликом припинити вчинення неправомірних дій: «Якщо ми позиціонуємо себе як правове суспільство, то відповідно й повинні вирішувати всі питання, які виникають, у правовому полі – для цього є всі необхідні засоби. Суд діє лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Він приймає рішення, ґрунтуючись не на власному бажанні, а виключно лише на нормах закону. Якщо хтось не погоджується з судовими рішеннями - може їх оскаржувати, якщо вважає що судді перевищили повноваження – може звернутись до відповідних органів про притягнення суддів до відповідальності» - сказала вона.

Начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України Світлана Шевченко намагалася також переконати представників громадськості перейти до конструктивного діалогу: «Знищення державного майна, а також прояви неповаги до суду та здійснення тиску на суддів ні до чого хорошого не приведуть. Ми як представники Державної судової адміністрації України маємо забезпечити належні умови для здійснення правосуддя та перебування осіб у приміщенні суду » - заявила вона.

Проте ніякі заклики на активістів не подіяли. Вони викрикували безпідставні звинувачення стосовно всіх суддів та працівників апарату. Далі особи присутні в залі вирішили йти до кабінетів суддів та висловити їм свої невдоволення особисто.

Активісти вийшли зі зруйнованої зали судового засідання та направилися до кабінетів суддів. В коридорі вони побачили головуючого суддю у вказаній справі, почали виражати своє обурення та невдоволення з приводу прийнятого судового рішення та заблокували коридор, де розташований кабінет головуючого судді та інших суддів Соснівського суду.

Блокування приміщення  тривало близько 20 хвилин.

Наразі активісти покинули приміщення суду. Робота установи відновлена. Суд працює у звичному режимі.

За повідомленням прес-служби суду