Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді обговорили досвід країн Європи у питаннях розподілу навантаження між працівниками суду  

08 листопада 2018, 14:21

5 – 6 листопада 2018 року у Верховному Суді в рамках Проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» (далі – Проект) відбувся семінар на тему «Розподіл навантаження між працівниками суду: досвід країн Європи» за участю німецьких експертів.

З вітальним словом  виступила суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Кібенко. Вона наголосила на важливості застосування нових механізмів для покращення роботи судів, зазначивши, що одним з ефективних інструментів є облік робочого часу персоналу суду.

«Облік часу використовується для вдосконалення та підвищення ефективності роботи працівників апаратів судів та суддів. Крім того, це дає змогу рівномірно розподілити навантаження», – сказала Олена Кібенко.

Суддя також розповіла про застосування нових підходів до обліку часу суддями Великої Палати. Судді здійснюють хронометраж засідань і свого робочого тижня. Ці відомості використовуються для оптимізації роботи та уточнення коефіцієнтів навантаження.

Учасників навчання привітали начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький, заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, постійний радник Проекту, суддя Верховного Суду Республіки Латвія Яутріте Бріеде та партнер постійного радника Проекту, начальник відділу міжнародної правової взаємодії ВС Ліна Губар.

Семінар розпочався з обговорення нагальних проблем, що існують у судовій системі, зокрема тих, які стосуються роботи суддів і працівників апарату.

 Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Тетяна Анцупова звернула увагу на необхідність вдосконалення механізму розподілу справ між суддями.

«Зараз судді усіх інстанцій працюють з великим навантаженням, і ту кількість справ, яка розподіляється на них, неможливо опрацювати у визначені законом строки. Наприклад, на кожного суддю КАС ВС розподіляється кілька десятків нових скарг на день. До того ж приблизно дві тисячі справ на кожного суддю було передано з Верховного Суду України та Вищого адміністративного суду України», – зазначила Тетяна Анцупова.

Суддя також додала, що в багатьох державах існує механізм, який забезпечує обмеження кількості скарг, які можуть бути розподілені на одного суддю на один день.

Експерти Проекту заступник голови Вищого суду землі Північний Рейн-Вестфалія Федеративної Республіки Німеччини Крістіан Шмітц-Юстен і начальник відділу підготовки працівників апарату цього суду Герд Нолден поділилися досвідом впровадження сучасних методів розрахунку навантаження співробітників суду, систем розподілу обов’язків, а також кращими практиками організації роботи та функціонування суддів ЄС. Приділили увагу також обговоренню спеціалізації суддів.

Крістіан Шмітц-Юстен зауважив, що в Німеччині вже декілька років діє спеціальна система підрахунку навантаження співробітників суду. За результатами аналізу визначають завантаженість працівників і те, скільки часу в них займає виконання того чи іншого завдання. Це дає змогу розподіляти кількість працівників апарату суду та суддів залежно від завантаженості судів кожного регіону.

У заході взяли участь судді першої та апеляційної інстанцій і працівники Верховного Суду. Захід організовано Проектом у співпраці з Верховним Судом та Національною школою суддів України.

Довідково. Завдання Проекту Twinning: посилення інституційної спроможності Верховного Суду шляхом формування єдиної судової практики під час здійснення правосуддя, правильного застосування чинного законодавства, а також забезпечення доступу до правосуддя та принципів верховенства права в Україні. Проект впроваджуватимуть протягом 24 місяців німецькі та латвійські установи: Німецький фонд міжнародного правового співробітництва (IRZ) та Міністерство юстиції Латвійської Республіки. Верховний Суд є основним бенефіціаром проекту Twinning.

Twinning – інструмент інституціональної розбудови й нова форма безпосереднього технічного співробітництва між органами влади держав – членів ЄС та країн-бенефіціарів. Визначальною рисою проектів Twinning є безпосередній обмін специфічним досвідом в окремій сфері державного регулювання з метою впровадження норм і стандартів ЄС.

Проект Twinning фінансується Європейським Союзом.

За повідомленням прес-служби суду