Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС обговорили правові позиції Верховного Суду у справах щодо земельних відносин і справах про банкрутство

06 листопада 2018, 11:32

2 листопада 2018 року відбувся правовий практикум на тему «Правові позиції Верховного Суду у справах щодо земельних відносин. Справи про банкрутство».

У заході взяли участь суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак, суддя КГС ВС Лілія Катеринчук, суддя Великої Палати ВС Віталій Уркевич, професор кафедри господарського права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Вікторія Рєзнікова, директор Департаменту з питань судової роботи та банкрутства Міністерства юстиції України Юрій Моісеєв, головний спеціаліст правового управління КГС ВС Мирослава Романів.

Під час виступу Юрій Чумак детально зупинився на проблемних питаннях стосовно поновлення договору оренди землі (ст. 33 Закону України «Про оренду землі»); переходу права на землю в порядку ст. 120 ЗК України та ст. 377 ЦК України; стягнення збитків за користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів; землі під тимчасовими спорудами; розірвання договору оренди землі, зокрема щодо невиконання умов про забудову. Він також презентував судову практику вирішення спорів, що виникають із земельних відносин, зокрема щодо оренди землі, переходу прав на землю, використання земельних ділянок без належних правовстановлюючих документів. На продовження теми головний спеціаліст правового управління КГС ВС Мирослава Романів розповіла про застосування рішень Європейського суду з прав людини у розгляді справ щодо земельних відносин.

У виступі судді Великої Палати ВС Віталія Уркевича йшлося про повноваження та порядок передачі справ до Великої Палати. Крім того, він проаналізував висновки ВП ВС у справах про земельні спори та право власності, а також у справах про банкрутство.

Суддя КГС ВС Лілія Катеринчук зосередила увагу присутніх на правових позиціях ВС у справах про банкрутство.

У межах заходу спікери відповіли на численні запитання учасників практикуму. 

 

 

За повідомленням прес-служби суду