Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Глибоцький райсуд Чернівецької області оприлюднив методичні рекомендації щодо забезпечення заходів безпеки в приміщеннях місцевих загальних судів  

06 листопада 2018, 10:09

Методичні рекомендації щодо забезпечення заходів безпеки в приміщеннях місцевих загальних судів Чернівецької області.

  1. Організаційні заходи щодо здійснення заходів безпеки в судах.
  2.  
    • З метою забезпечення безпеки та дотримання громадського правопорядку в судах уповноважені на те особи, а саме: судові розпорядники та працівники територіальних відділень ГУНП в Чернівецькій області зобов'язані виконувати ряд профілактичних заходів з метою дотримання відвідувачами суду правопорядку як в приміщенні суду так і на його території.
    • До організаційних заходів безпеки в судах, що проводяться судовими розпорядниками, відноситься:
      • проведення всіх необхідних дій, в тому числі перевірки технічного укріплення залів судового засідання, загороджень для обвинувачених, цілісність віконних грат, роботоздатність тривожних кнопок, готовність, в разі потреби, реагування працівників поліції, які спрямовані на безпеку та охорону відвідувачів суду, а також працівників апарату суду, що задіяні в процесі розгляду справ;
      • видалення в разі необхідності з приміщення суду та зали судового засідання за розпорядженням голови суду або головуючого судді осіб, які відмовляються виконувати їх законні вимоги, проявляють неповагу до суду;
      • забезпечення збереження цілісності матеріалів судових справ при їх доставці до залів судових засідань в яких будуть розглядатись справи;
    • До організаційних заходів із забезпечення безпеки в судах, що проводяться працівниками поліції, відносяться:
      • підтримання порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, охорони приміщень суду, виконання функцій щодо державного захисту суддів, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу;
      • охорона приміщення суду у нічний та робочий час, що проводиться зміною (групою) працівників поліції, які розподіляють між собою відповідні обов'язки;
      • перевірка документів, що посвідчують особу, ведення обліку громадян, контроль вмісту ручної поклажі та проведення за допомогою ручного металошукача, в разі необхідності огляду громадян;
      • перевірка правильності проходження осіб через процедуру безпеки з використанням стаціонарного металошукача;

  Застосування спеціальних технічних засобів безпеки.

 

  1. Пункти забезпечення безпеки в судах облаштовуються спеціальним комплектом охорони, до якого входять:
  • стаціонарні металодетектори
  • турнікети;
  • ручні (портативні) металошукачі;
  • охоронна та протипожежна сигналізація;
  • тривожні кнопки;
  • гратовані вікна;
  • система відеоспостереження.
    • Для належного збереження особистих речей відвідувачів суду та його збереження в приміщеннях суду облаштовуються камери схову, які повинні бути захищенні від доступу третіх сторін.
    • З метою запобігання втечі осіб, які перебувають під вартою обвинувачених, та нападу на учасників судового процесу в кримінальних залах районних судів облаштовуються стаціонарні загородження з органічного скла, що відокремлюють підсудних від складу суду та присутніх громадян.
  1. Порядок допуску відвідувачів до судових установ.
    • При розгляді справ (крім справ, які слухаються у закритому судовому засіданні) до зали судового засідання допускаються всі бажаючі громадяни України, іноземці та особи без громадянства в порядку, передбаченому чинним законодавством України. Відвідувачі проходять до приміщень районних судів через пункти пропуску за документами, що посвідчують їх особу.
    • Документи, що посвідчують особу - паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України, посвідчення осіб начальницького складу і військовослужбовців Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Збройних Сил України та інших військових формувань, військовий квиток військовослужбовця строкової служби, посвідчення працівника органу державної влади та державного управління, місцевого самоврядування, паспорт громадянина іноземної держави або службове посвідчення особи, видане відповідними органами іноземних представництв (для іноземців).
    • Забороненими для пронесення (провезення) речами є: зброя, боєприпаси, вибухові речовини та пристрої, отруйні, радіаційні й легкозаймисті речовини, спеціальні засоби та інші небезпечні для життя й здоров'я предмети (колюче-ріжучі тощо), речовини, які може бути використано для вчинення терористичного акту, посягання на честь і гідність посадових осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, порушень громадського порядок та можуть призвести до непередбачуваних наслідків, або речі, які викликають підозру, тощо.

 Забороняється допуск осіб до приміщень і на територію районних судів:

  • у стані сп'яніння (алкогольного чи наркотичного), що ображає людську гідність і громадську мораль;
  • з тваринами;
  • з валізами, господарськими сумками, пакетами, розмір яких перевищує 45x35x15 см. (для громадян, які бажають бути присутніми у залі судового засідання при розгляді справи).
    • Допуск здійснюють працівники поліції які несуть службу в районних судах. Особи, які прибули, реєструються в журналі відвідувачів суду із зазначенням судової справи, у яких вони беруть участь або бажають бути присутніми при їх розгляді. Службова особа, яка здійснює допуск, інформує прибулих осіб про місце знаходження залу судових засідань, в якому буде розглядатись справа.
    • Особи, які беруть участь у провадженні кримінальних, цивільних та адміністративних справ допускається в приміщення суду, за списком секретаріату суду або при пред'явленні судової повістки, ухвали суду та документа, який засвідчує особу.
    • У разі, якщо в особи відсутнє посвідчення, працівник поліції через судового розпорядника (секретаря судового засідання) з'ясовує особу прибулого і в подальшому виконує вказівки головуючого в судовому засіданні.
    • Практиканти та інші особи, які залучаються до тимчасового виконання робіт у приміщеннях судів, допускаються до суду згідно зі списком, затвердженим головою відповідного суду, після пред'явлення документа, який засвідчує особу.
    • Журналісти і технічні працівники засобів масової інформації (з диктофонами, кіно-, фотоапаратурою) допускаються до приміщень районних судів після пред'явлення документів, що посвідчують особу. Дозвіл на проведення документування судового засідання за допомогою стаціонарної аудіо-, відео-, кіно- та фотоапаратури надається судом у випадках, передбачених чинним законодавством України.
    • Пропуск осіб у приміщення судів та на їх територію здійснюється в робочі дні згідно зі встановленим у суді розпорядком роботи. З 18.00 до 8.00 пропуск осіб до приміщень судів заборонено.

4.Особливості та порядок проведення огляду

відвідувачів судових установ.

           Огляд відвідувачів на допуск до приміщення суду може бути візуальним та особистим. Візуальний огляд здійснюється працівником поліції в пункті пропуску і передбачає зовнішній огляд відвідувача та предметів, що перебувають при ньому, візуально та за допомогою металодетектора (стаціонарного металошукача) або ручного металошукача. Особистий огляд передбачає більш детальну процедуру, що проводиться уповновноваженими особами територіальних відділів поліції за місцем розташування суду та проводиться лише у випадках:

виявлення технічними засобами контролю заборонених предметів в одязі відвідувача суду;

          надходження інформації про наявність у відвідувача суду вогнепальної, холодної зброї, вибухових речовин, набоїв, отруйних та інших небезпечних речовин, предметів, заборонених до пронесення у приміщення суду;

виявлення в багажі та ручній поклажі відвідувача суду чи інших осіб вогнепальної, холодної зброї, інших небезпечних предметів та речовин, що заборонені до пронесення у приміщення суду;

         наявності ознак підозрілої поведінки та дій відвідувача суду, що можуть свідчити про його злочинні наміри або викликати підозру у співробітників поліції та суду.

  1. Порядок проведення візуального огляду та його особливості:

                  Перед проходженням процедури перевірки на пронесення заборонених предметів через стаціонарний металодетектор відвідувач суду повинен мати змогу ознайомитись з інформаційними матеріалами (розміщуються перед стаціонарним металодетектором), в яких містяться відомості про предмети, що забороняються проносити до приміщення суду.

                  Ручний металошукач може бути використаний для огляду відвідувачів суду та осіб, які перебувають в приміщенні суду, у двох випадках:

                     як допоміжний прилад при роботі із стаціонарним металошукачем для визначення точного місця розташування заборонених предметів, в одязі, на тілі або в ручній поклажі відвідувача;

                     як основний прилад виявлення в одязі, на тілі або в ручній поклажі відвідувача заборонених предметів у разі відсутності стаціонарного металошукача.

                  У роботі з ручним металошукачем в зонах огляду, де є стаціонарні металошукачі, останній застосовується тільки в тих випадках, коли при проходженні відвідувача суду через блок датчиків (рамку) стаціонарного металошукача видається сигнал тривоги. Тоді ручний металошукач використовується для уточнення місцеположення заборонених предметів, в одязі, на тілі відвідувача або в його ручній поклажі.

                     В усіх випадках надходжень сигналу тривоги за допомогою датчиків стаціонарного чи ручного металошукача відвідувачеві пропонується добровільно викласти на стіл наявні при ньому металеві речі та пройти повторний огляд за допомогою металошукача.

                  У разі виявлення в одязі, на тілі або в ручній поклажі предметів, заборонених до пронесення у приміщення суду, працівник поліції через чергового відповідного територіального органу викликає працівників поліції, уповноважених на проведення особистого огляду відвідувача.

                  До прибуття працівників територіального органу поліції наявний черговий поліцейський вживає заходів до недопущення з боку такого відвідувача вчинення можливих з його боку протиправних дій.

                  Після прибуття до суду, уповноважені працівники територіального відділу поліції здійснюють особистий огляд відвідувача у якого виявлені предмети заборонені для пронесення у приміщення суду, відповідно до правил, встановлених чинним законодавством.

 

 Правила з технічної експлуатація та порядку роботи з
ручним (портативним) металошукачем

  Умови експлуатації ручним (портативним) металошукачем:

  • температура навколишнього середовища - від мінус 10 до плюс 50°С;
  • відносна вологість повітря - до 98% при температурі до плюс 50°С.
  • Металошукач забезпечує виявлення сталевої пластини розміром

100x15x1 мм., на відстані не менше 70 мм, при цьому швидкість переміщення датчика відносно досліджуваної поверхні в процесі догляду має бути від 0,2 до 0,4 м/с.

  • Факт виявлення металевого об'єкта супроводжується звуковим сигналом, частота якого пропорційна розмірам та масі цього об'єкта та зворотно пропорційна відстані від металошукача.
  • Налаштовування приладу в процесі роботи здійснюється автоматично. Час готовності до роботи не перевищує 5 с.
  • Робота приладу заснована на явищі зміни параметрів змінного магнітного поля при внесенні до нього металевого предмета. Створення магнітного поля, а також перетворення зміни його параметрів у відповідні зміни електричного сигналу здійснюються електромагнітним датчиком.
  • Підготовка до роботи з ручним (портативним) металошукачем:
  • Органи управління, контролю і з'єднувачі розміщені на рукоятці вимірювального блоку. Зокрема на торці рукоятки знаходяться:
  • перемикач ВКЛ. призначений для включення і виключення приладу;
  • вилка чотириконтактного мініатюрного роз'єднувача, призначена для підключення вимірювального блоку до мережевого або батарейного блоків живлення.
  • на верхній кришці корпусу вимірювального блоку розташовані декоративні отвори під елементи звукової і світлової сигналізації приладу.
  • Розгортання металошукача при живленні його від батарей.
  • Встановити тумблер включення живлення в початкове положення - ВИКЛ. Спорядити батарейний блок живлення. Для цього зніміть кришку корпусу, відгвинтивши два гвинти кріплення;
  • вкладіть дві плоскі батареї всередину блоку, розташувавши їх щодо контактних клем так, як вказано на відповідних схемах на кришці корпусу. Закрийте кришку корпусу і закріпіть її гвинтами. Надіньте ремінь для перенесення батарейного блоку живлення на плече і підженіть його довжину за своїм зростом. Неправильна установка батарей живлення може призвести до виходу приладу з ладу.
  • Розташування і призначення органів управління:
  • утримуючи вимірювальний блок в руці, розташуйте його так, щоб у радіусі 0,5 м від нього не було металевих предметів. Увімкніть прилад, встановивши перемикач живлення в положення ВКЛ. Відразу після включення протягом 2-4 с. повинен прослуховуватися гучний звуковий сигнал, його припинення свідчить про завершення процесу прискореної автокомпенсації і готовності приладу до роботи;
  • свічення світлодіодного індикатора свідчить про низьку якість або розряд елементів живлення і необхідності їхньої заміни. Після припинення звукового сигналу перевірте чутливість приладу, наближаючи із швидкістю 0,2.0,4 м/с до пластини приладу який-небудь металевий предмет (еталон, годинник, монету ін.). При справній роботі приладу всяке наближення металевого предмету повинне супроводжуватися появою звукового сигналу зростаючого тону.
  • Порядок роботи з металошукачем:
  • металошукач може бути використаний для огляду відвідувачів суду та осіб які перебувають в приміщенні суду у двох випадках:
  • як допоміжний прилад при роботі із стаціонарним металошукачем для визначення точного місця розташування металевого предмету на тілі людини;
  • як основний прилад виявлення в одязі людини металевих предметів у разі відсутності стаціонарного металошукача;
  • у роботі з ручним металошукачем в зонах огляду, де є стаціонарні металошукачі, останній застосовується тільки в тих випадках, коли при проходженні відвідувача суду через блок датчиків (рамку) стаціонарного металошукача видається сигнал тривоги. Тоді ручний металошукач використовується для уточнення місцеположення металевого предмету на тілі людини;
  • ручний (портативний) металошукач в процесі експлуатації обслуговується однією людиною. Пошук прихованого металевого предмету проводиться переміщенням вимірювального блоку поблизу обстежуваної поверхні;
  • поява звукового сигналу свідчить про те, що в зоні датчика знаходиться предмет з електропровідного матеріалу. Діаграма чутливості використовуваного диференціально-мостового датчика має дві зони максимальної чутливості, просторово розташовані по обидві сторони симетрично від його подовжньої осі симетрії. У зв'язку з цим при поперечному переміщенні пластини датчика щодо прихованого металевого предмету (коли напрям переміщення перпендикулярний подовжній осі вимірювального блоку) прилад виробляє подвійний сигнал у разі, коли пластина датчика орієнтована паралельно обстежуваній площі, або одиночний сигнал, якщо пластина датчика орієнтована перпендикулярно обстежуваній поверхні;
  • ширина смуги, що обстежується за одне поперечне переміщення датчика, складає 120 мм. Тому в процесі пошуку судовий розпорядник пб’^нен чергувати поперечні і подовжні переміщення датчика так, щоб кожна обстежувана смуга перекривалася з раніше обстеженою не менше чим на одну чверть довжини датчика;
  • ефективним результатом за визначенням місця розташування металевого предмету виходять при швидкості переміщення датчика щодо обстежуваної поверхні 0,2...0,4 м/с;
  • межі області розташування металевого предмету визначаються початком і закінченням звукового сигналу. Уточнення місця розташування може бути здійснене по короткочасному перериванню звукового сигналу;
  • обстеження одягу людини повинне проводитися послідовно. Спочатку обстежується грудна і бічні частини тулуба (плечі, руки, корпус, ноги), потім спина. У жінок, одягнених у сукні і спідниці, обстеження проводиться до зрізу кромки спідниці. Найбільша увага у перевіряючої особи має бути зосереджена на обстеженні частин одягу, де з більшою вірогідністю може розташовуватися холодна і вогнепальна зброя: зони грудей і паху, пахвова частина, коліна;
  • переміщення пошукового елементу повинне проводитися плавно, без ривків і перескоків з однієї ділянки одягу на іншій. Переміщення пошукового елементу з більшою швидкістю в порівнянні з тією, що рекомендується може призвести до пропуску металевого предмету, а її зниження - до збільшення часу огляду;
  • після спрацьовування звукової сигналізації необхідно переміщенням пошукового елементу у зворотному напрямі переконатися в наявності металевого предмету в зоні контролю по повторному спрацьовуванню сигналізації. Для уточнення місцеположення предмету необхідно провести маятникові рухи пошуковим елементом приладу над ділянкою одягу, де був виданий тривожний сигнал, і звузити зону пошуку до мінімуму, тобто до виникнення постійного звукового сигналу;
  • після пред'явлення відвідувачем суду виявленого предмету необхідно провести повторне обстеження даної ділянки одягу і переконатися у відсутності там інших металевих предметів.

За повідомленням прес-служби суду