Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«ВС докладає всіх зусиль, щоб судді, розглядаючи справи, пов’язані з конфліктом на сході України, дотримувалися норм КПК України», − голова ККС ВС

05 листопада 2018, 12:00

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко та судді Володимир Король і Олександр Марчук провели чергову зустріч із представниками Моніторингової місії Організації Об’єднаних Націй з прав людини в Україні (далі – Місія): спеціалістами з прав людини Евою Шмідт, Сергієм Курносенком та Михайлом Сорочишиним.

Під час попередньої зустрічі сторони запланували обговорити висновки і рекомендації, сформовані Місією і передані для вивчення суддям ВС, щодо відправлення правосуддя у кримінальних провадженнях, пов’язаних із конфліктом на сході України.

Представники Місії нагадали: в документі звертається увага на те, що притягнення осіб до відповідальності за скоєні злочини, пов’язані зі згаданим конфліктом, часто супроводжується порушенням прав людини. У зв’язку з цим було зафіксовано чотири проблеми:

  • поширена практика свавільних затримань і тримання під вартою осіб, яких підозрюють в участі або будь-яких зв’язках з озброєними групами, що передує офіційному/зареєстрованому затриманню таких осіб;
  • суди схильні не звертати уваги на інформацію про час та обставини затримання і взяття під варту осіб, котрих підозрюють у вчиненні злочинів, пов’язаних з конфліктом;
  • суди автоматично задовольняють клопотання щодо тримання під вартою осіб, які обвинувачуються у вчиненні згаданих злочинів, не обґрунтовуючи необхідність застосування такого запобіжного заходу;
  • за відсутності інших доказів існує надмірне покладання на визнання підозрюваними вини.

 «Ми детально вивчили документ. Викладені в ньому факти викликають у нас занепокоєння. Водночас ми переконані, що вони не мають системного характеру», − наголосив Станіслав Кравченко.

Він зауважив, що в Україні приділяється значна увага вирішенню питань, які стосуються законності затримання осіб, тримання їх під вартою. До того, як у 2012 році набрав чинності Кримінальний процесуальний кодекс України, що увібрав у себе багато положень рішень Європейського суду з прав людини, судді застосовували як норму права безпосередньо рішення ЄСПЛ.

«Нам вдалося зробити великий крок у напрямі забезпечення належних гарантій дотримання прав особи, щодо якої застосовуються запобіжні заходи. І зараз кожен суддя, який вирішує питання обрання запобіжного заходу, продовження тримання під вартою, розуміє свою відповідальність за прийняте рішення», − зазначив голова ККС ВС.

Крім того, у суддів ВС викликає занепокоєння інформація Місії про застосування тиску на осіб з метою спонукання останніх укласти угоду про визнання винуватості. Станіслав Кравченко висловив сподівання, що такі факти також є поодинокими, і звернув увагу на те, що згідно з нормами КПК судді зобов’язані переконатися, що укладення угоди сторонами є добровільним (не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз тощо).

Голова ККС ВС зазначив, що більшість рекомендацій, наданих у документі Місії, дублюють положення КПК України, яких судді обов’язково повинні дотримуватися, розглядаючи клопотання про обрання запобіжного заходу чи кримінальне провадження по суті. Водночас він не виключає, що в окремих випадках можливе недотримання суддями норм закону. Зважаючи на це, ВС докладає всіх зусиль, щоб судді, розглядаючи справи, в тому числі пов’язані з конфліктом на сході України, дотримувалися норм КПК України.

При цьому Станіслав Кравченко нагадав: Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність, зокрема, за примушування осіб давати показання,  притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, незаконне затримання та тримання під вартою, постановлення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, постанови, ухвали.

«Ми постійно звертаємо увагу суддів нижчих інстанцій на проблемні моменти, шукаємо шляхи їх урегулювання, − наголосив голова ККС ВС і додав: − Окремі питання вдається вирішити шляхом висловлення правових позицій у постановах касаційного суду».

Втім, є низка судових рішень, в тому числі й ухвали слідчих суддів, які не переглядаються в касаційному порядку. Тому ВС шукає нові шляхи вирішення проблем. Так, один із них – включення до програми підготовки майбутніх суддів та перепідготовки працюючих судів питань, пов’язаних із затриманням осіб, обранням запобіжних заходів.

Крім того, судді ВС беруть участь у різних заходах, на яких присутні судді місцевих та апеляційних судів, і діляться з ними своїм баченням розв’язання складних ситуацій. До речі, як зауважив Олександр Марчук, нещодавно він був на зібранні, присвяченому наданню методичної допомоги суддям нижчих інстанції з трьох областей, і звернув увагу присутніх на необхідність дотримання законодавства під час розгляду справ, пов’язаних зі згаданим конфліктом.

Також для обміну думками щодо врегулювання актуальних питань касаційний суд планує проводити наради з керівництвом апеляційних судів, яке потім передавало б важливу інформацію суддям в округах.

Під час зустрічі суддів ВС зі спеціалістами з прав людини зазначалось, що висновки та рекомендації Місії будуть розповсюджені серед органів, структур та установ, з якими вона співпрацює. Станіслав Кравченко запевнив гостей, що судді ВС роблять і робитимуть усе можливе для вирішення проблемних ситуацій, на які звернула увагу Місія. За результатами обговорення сторони домовилися про подальшу співпрацю.

За повідомленням прес-служби суду