Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Протягом 30−31 жовтня 2018 року надійшло 10 реагувань ГПУ на рішення ВРП

02 листопада 2018, 15:05

Прокуратура Харківської області здійснює досудове розслідування щодо втручання в професійну діяльність судді Саркісян О.А.

11 травня 2018 року до ВРП надійшло повідомлення судді Орджонікідзевського районного суду міста Харкова Саркісян О.А. про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Суддя повідомила, що напередодні підготовчого судового засідання у кримінальній справі, 5 травня 2018 року о 17:21, на телефонний номер судді Саркісян О.А. невідомою особою було надіслано sms-повідомлення такого змісту: «Вы будите судить … передайте своим судьям, что … не одна за ней стоит русский мир, а у вас семьй».

26 липня 2018 року ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання щомісяця інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно судді Саркісян О.А.

Листом від 19 жовтня 2018 року прокуратура Харківської області повідомила, що слідчим відділом Індустріального ВП ГУ НП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України (погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо судді, народного засідателя чи присяжного, а також щодо їх близьких родичів у зв’язку з їхньою діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя).

 

Досудове розслідування щодо втручання в дії судді Левицької Т.В. триває

Про це поінформувало ГУ НП у місті Києві листом від 27 вересня 2018 року.

Зокрема, зазначено, що у провадженні слідчого відділу Дніпровського управління поліції ГУ НП у місті Києві перебуває кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України (погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо судді, народного засідателя чи присяжного, а також щодо їх близьких родичів у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною із здійсненням правосуддя). Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, що 19 квітня 2018 року ВРП ухвалила внести подання Генеральному прокурору про виявлення посадових осіб ГПУ, які вчинили дії та допустили бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів, щодо повідомлення судді, а також звернутися до ГУ НП у місті Києві щодо надання інформації про розслідування та розкриття кримінального правопорушення, внесеного 28 січня 2018 року до ЄРДР, та про стан виконання постанови про гарантування заходів безпеки стосовно судді Левицької Т.В. та членів її сім’ї.

Вказане рішення ухвалено відповідно до повідомлення судді, у якому суддя зазначає, що 27 та 28 січня 2018 року вона як черговий слідчий суддя розглядала клопотання слідчого відділу поліції № 4 Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні стосовно двох осіб. За результатами розгляду вказаних клопотань постановлено ухвали, якими застосовано до підозрюваних запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою на строк 60 діб.

Як зазначає суддя, під час судового засідання адвокати та інші особи, які прибули для підтримки підозрюваних, вели себе нахабно, демонстрували неповагу до суду, повністю ігноруючи вимоги щодо дотримання порядку в залі засідань. Вказані особи здійняли галас, викрикували погрози на адресу працівників поліції, намагались затягнути час розгляду клопотання про взяття під варту підозрюваних з метою закінчення часу їх затримання, який становить 72 години.

Судове засідання закінчилось о 01:00. На ранок цього самого дня на лобовому склі автомобіля, яким користується суддя Левицька Т.В., припаркованого біля будинку, в якому вона мешкає, під двірником було виявлено лист у вигляді буклета, на якому зображено сім’ю (батько, мати та двоє дітей), а на зворотній стороні розміщено витяги із статей Конституції України.

Таким чином, на думку судді, невідомі особи слідкували за її автомобілем від приміщення суду до її будинку. Враховуючи, що вона має чоловіка та двох дітей, вказану обставину суддя сприйняла як загрозу особисто їй та її сім’ї у зв’язку зі здійсненням правосуддя. Зазначене стало підставою для звернення із заявою до поліції.

 

Надійшло реагування ГПУ на втручання у дії судді Кологриви Т.М.

У повідомленні, що надійшло на адресу ВРП, голова Арбузинського району Миколаївської області Кологрива Т.М. повідомила про втручання у її діяльність місцевого жителя, який протягом останніх п’яти років звертається до суду з позовними заявами, скаргами на дії та бездіяльність слідчого, і з кожним роком кількість таких позовів та скарг зростає.

Наприклад, у 2014 році чоловік звернувся із двома зверненнями до суду, а вже у 2018 році – таких звернень було аж 33. Наприкінці липня він прийшов у кабінет Тетяни Кологриви, вкотре обурений, цього разу діями іншого слідчого судді, який відмовився відкривати провадження за його скаргою. Суддя намагалась пояснити невдоволеному відвідувачу, що в такій ситуації треба звертатись до апеляційного суду. Однак він заявив, що «злочинне угрупування суду показало свій звіриний оскал» і тепер судді мають йому сплатити 30 − 50 тис. гривень для відшкодування  моральних збитків.

27 вересня 2018 року ВРП ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за повідомленням голови Арбузинського районного суду Миколаївської області Кологриви Тетяни Миколаївни.

Генеральна прокуратура України листом від 22 жовтня 2018 року повідомила, що рішення Вищої ради правосуддя направлено до прокуратури Миколаївської області.

 

 

ГПУ повідомила про направлення рішення ВРП до прокуратури Київської області

У повідомленні про втручання, що надійшло на адресу ВРП, суддя Ірпінського міського суду Київської області Карабаза Н.Ф. зазначила, що 23 січня 2018 року на сіті-лайті міста було розміщено неправдиву інформацію, що містить ознаки втручання у здійснення правосуддя, неповаги до суду і суддів, а також зберігання, використання і поширення інформації, яка дискредитує суд та розцінюється як вплив на безсторонність суду та конкретного судді.

Крім того, фото вказаної реклами того самого дня було розміщено на офіційному сайті Ірпінської міської ради, у зв’язку із чим Ірпінський міський суд Київської області звернувся до міськради з вимогою припинити розповсюдження неправдивої інформації в мережі Інтернет та видалити зображення.

Незважаючи на неодноразові звернення суду до Ірпінської міської ради, вказана інформація не була видалена з її офіційного сайту.

Ірпінський міський суд Київської області також звернувся до правоохоронних органів із відповідними заявами про встановлення винних осіб, які здійснили розміщення неправдивої інформації на сіті-лайті та притягнення їх до кримінальної відповідальності.

18 вересня 2018 року ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за повідомленням судді Карабази Н.Ф.

 Генеральна прокуратура України листом від 12 жовтня 2018 року повідомила, що рішення Вищої ради правосуддя направлено до прокуратури Київської області.

 

Здійснюється досудове розслідування за фактом виявлення засобів негласного отримання інформації у службових кабінетах суддів Жовтневого районного суду міста Маріуполя 

 

У повідомленнях суддів Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Папаценка П.І., Музики О.М., Ікорської Є.С. зазначено, що 14 червня 2018 року у будівлі, де облаштовано робочі місця суддів Ікорської Є.С. та Музики О.М., близько 16:30 суддя Ікорська Є.С. помітила, що лампа денного освітлення на підвісній стелі (гіпсокартонна плита) розташована у незвичному положенні. При огляді виявили провід, який закріплений до одного з квадратів підвісної стелі, на якому наклеєно два невизначені предмети (за попереднім оглядом – мікрофон прослуховування та камера спостереження), які безпосередньо розміщені над робочим столом судді  Музики О.М., при цьому камера спостереження була зафіксована так, що в її поле зору потрапляли робочий стіл, комп’ютер та матеріали справ.

За вказаним фактом суддею Ікорською Є.С.  було здійснено телефонний дзвінок на «гарячу лінію» Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях. Близько 17:00 до Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області прибула слідчо-оперативна група СБУ в Донецькій та Луганській областях, яка під час проведення слідчих дій виявила наявність ще одного мікрофона прослуховування, який розташований на підвісній стелі біля входу до кабінету ближче до робочого столу судді.

У подальшому шляхом проведення оперативних дій працівниками СБУ в Донецькій та Луганській областях було виявлено дріт, який від робочого місця судді Ікорської Є.С. веде до кабінету судді Папаценка П.І., в якому оперативними співробітниками виявлено прилади фіксації − мікрофон прослуховування та відеокамеру.

Також оперативними співробітниками Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях було виявлено, що дріт для апаратури прослуховування та відеозйомки кабінетів суддів веде до робочого кабінету голови Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Кір’якової Н.П., в якому за попередніми відомостями оперативних співробітників відсутні прослуховуючі засоби, однак було виявлено блок живлення (підсилювач) та пристрій для отримання і передачі даних, отриманих у зазначених кабінетах, які за попередніми оперативними відомостями передавалися дистанційно через радіолокаційний приймач.

16 серпня 2018 року ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину за фактом виявлення в службових кабінетах Жовтневого районного суду міста Маріуполя комплексу предметів, зовні схожих на спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 15 червня 2018 року за частиною першою статті 359 Кримінального кодексу України (незаконне придбання або збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а також незаконне їх використання).

Прокуратура Донецької області листом від 25 жовтня 2018 року повідомила, що слідчим відділом 2 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні  за частиною першою статті 359 КК України за фактом виявлення у службових кабінетах Жовтневого районного суду міста Маріуполя комплексу предметів, зовні схожих на спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації. 

 

ГПУ відреагувала щодо втручання в діяльність судді Верховного Суду Крата В.І.

У повідомленні судді Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду Крата В.І., що надійшло до ВРП 11 червня 2018 року, зазначено, що ухвалою від 30 березня 2018 року відкрито касаційне провадження у справі за позовом Грошева М.Ю. на рішення Комінтернівського районного суду міста Харкова від 15 вересня 2017 року та постанову апеляційного суду Харківської області від 8 лютого 2018 року.

6 червня 2018 року до Верховного Суду надійшло депутатське звернення народного депутата України Купрія В.М., адресоване судді Крату В.І., із проханням повідомити дату та час слухання у справі Грошева М.Ю., а також ретельно перевірити факти, викладені у зверненні. За результатами перевірки «негайно вжити заходів для поновлення прав громадянина» та вирішити порушені у зверненні питання.

Розглянувши вказане повідомлення, ВРП ухвалила звернутися до Верховної Ради України стосовно вжиття заходів щодо недопущення народним депутатом України Купрієм В.М. дій, що можуть бути розцінені як втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Також ВРП звернула увагу ГПУ на дотримання приписів статті 19 Конституції України, статті 214 Кримінального процесуального кодексу України щодо обов’язку уповноважених органів здійснювати фіксацію наданих відомостей про кримінальне правопорушення.

Генеральна прокуратура України повідомила, що рішення Вищої ради правосуддя направлено прокурору міста Києва для організації розгляду.

Прокуратура міста Києва листом від 12 жовтня 2018 року повідомила, що на підставі рішення Вищої ради правосуддя внесено відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів). Проведення досудового розслідування доручено Печерському УП ГУ НП у місті Києві.

 

На підставі пункту 2 частини першої статті 284 Кримінального процесуального кодексу України (встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення) прокуратура Харківської області, прокуратура Дніпропетровської області та прокуратура міста Києва встановили відсутність складу кримінального правопорушення в діях щодо втручання у діяльність суддів Гребенюка В.В., Вікторович Н.Ю. та Гримич М.К.

 

        Крім того, прокуратура Тернопільської області листом від 9 жовтня 2018 року повідомила, що за результатами досудового розслідування 29 вересня 2018 року слідчим винесено постанову про закриття кримінального провадження за повідомленням судді Бережанського районного суду Тернопільської області Данилів О.М.

 

Прес-центр судової влади України