Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова комунікація очима форуму прес-секретарів судів: професійно, зрозуміло, відповідально

31 жовтня 2018, 17:01

Можна вважати, що саме під таким девізом 29-30 жовтня 2018 року поблизу Чернігова (с. Снов’янка) відбувся Перший загальнонаціональний професійний форум прес-секретарів судів. Захід організовано Вищою радою правосуддя за спільної підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» та Українсько-канадського проекту Підтримки судової реформи.

Форум став своєрідним майданчиком, що об’єднав більше сотні судових речників з різних куточків України. Чернігівський апеляційний суд на заході представили начальник відділу інформаційно-технічного та аналітичного забезпечення роботи Леся Гайдай та прес-секретар Анна Бабкіна.

Перший день форуму був присвячений проведенню мотиваційних лекцій: провідні закордонні та вітчизняні експерти у сфері комунікацій ділилися з аудиторією професійними секретами та власним успішним досвідом.

Чи не головна увага була прикута до відточення майстерності наповнення сайтів судів на веб-порталі «Судова влада України» та їх сторінок у соціальних мережах. Прес-секретарі навчилися більш професійно користуватися головними принципами написання новин, виходячи із сучасних запитів суспільства. Офіційний стиль зв’язку з громадою відходить у минуле. На часі – відео, інфографіка, бекграунди, яскраві заголовки тощо.

Цікава та сучасна подача інформації, при цьому юридично правильна та максимально оперативна, – ось головне завдання прес-секретаря суду. Саме для цього протягом другого дня навчання учасники форуму взяли участь у чотирьох майстер-класах, спрямованих на формування практичних навичок роботи. Серед іншого, фокус уваги було зосереджено на питанні реагування під час кризових ситуацій у суді. Безумовно, важливу роль у цьому процесі відіграє саме прес-секретар, адже він є ключовою ланкою, посередником у комунікації суду із суспільством.

Дотримання принципів гендерної чутливості, міжнаціональної, расової терпимості – ці поняття також неодноразово вживалися спікерами в контексті створення та розповсюдження інформаційного продукту.

Крім того, за ініціативи Прес-центру судової влади під час форуму було ухвалено рішення про об’єднання прес-секретарів судів у професійну асоціацію.   

Наостанок, варто додати, що проведення подібних заходів є не лише вкрай актуальним, а й необхідним. Переважна більшість прес-секретарів судів - юристи, які не є фахівцями в галузі комунікацій, а лише роблять перші кроки назустріч налагодженню відкритого, сприятливого діалогу судової влади з громадськістю.

 

За повідомленням прес-служби суду