Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду Пророк В.В. заявив про незаконне пересилання даних на його мобільний телефон

26 жовтня 2018, 16:06

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Пророк Віктор Васильович повідомляє про незаконне, на його думку, отримання доступу до даних, які пересилаються на його мобільний телефон від оператора мобільного зв’язку. Він вважає, що це може свідчити про втручання в його діяльність як судді при здійсненні правосуддя.

Суддя зазначає, що 18 жовтня 2018 року на його мобільний телефон надійшло повідомлення з кодом доступу до Інтернет-сервісу текстових повідомлень та мультимедійного зв’язку, зареєстрованого за його мобільним телефоном.

Невідома особа з використанням зазначеного коду здійснила вхід до його облікового запису вказаного сервісу, що свідчить або про перехоплення зловмисником даних, які пересилаються на його мобільний телефон від оператора мобільного зв’язку, або про його безпосередній доступ до відповідного обладнання оператора мобільного зв’язку.

Суддя зазначає, що внаслідок таких незаконних дій невідома особа отримала доступ до контактних адресної книги даних його мобільного пристрою та мультимедійного вмісту Інтернет-сервісу.

У зв’язку з викладеними обставинами щодо незаконного отримання доступу до даних, які пересилаються на мобільний номер судді від оператора мобільного зв’язку, він звернувся з відповідною заявою до правоохоронних органів, оскільки вважає, що це свідчить про вчинення невідомою особою злочину, передбаченого статтею 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) або статтею 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України