Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Зміни, які відбуваються в судовій системі, вимагають усвідомлення суддями своєї відповідальності та високої місії в суспільстві», – суддя ВП ВС Олег Ткачук  

25 жовтня 2018, 14:41

Про це під час зустрічі дорадчої групи партнерів Програми USAID «Нове правосуддя» (далі – Програма), яка відбулася 24 жовтня 2018 року, заявив суддя Великої Палати Верховного Суду, Голова Ради суддів України Олег Ткачук. У заході також взяли участь суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Єгор Краснов і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар.

Під час вітальної промови Олег Ткачук зазначив, що зміни, які відбуваються в судовій системі, вимагають усвідомлення суддями своєї відповідальності перед людьми та високої місії в суспільстві. Водночас правильно оцінити діяльність судової системи, ефективність змін, які відбуваються в ній, допомагає дискусія, що проходить у рамках Програми USAID «Нове правосуддя». До цієї дискусії залучаються правники в різних галузях, журналісти, соціологи. Останні неодноразово допомагали з’ясувати реальне ставлення громадян до тих чи інших процесів: юридичної освіти, рівня кваліфікації юристів, ставлення до корупції тощо. Залежно від результатів, отриманих соціологами, представники також і судової влади мають вирішувати, в якому напрямі далі працювати.

 «Програми адміністрування та забезпечення незалежності судів, комунікація та питання етики, врегулювання конфлікту інтересів – кожна з обраних тем є дуже важливою для суддів і невід’ємною від тих процесів, які відбуваються у зв’язку з реформуванням або ж еволюцією судової реформи. А я сподіваюся, що це еволюція, а не одноразова акція з оновлення судової системи. Було б добре, якби процеси змін у законодавстві, пов’язані із правосуддям, проходили залежно від розвитку суспільства і були не карколомними, а більш очікуваними, послідовними і «м’якшими». Адже результатом змін має бути покращення життя українців та належний і всебічних захист їхніх прав і свобод», наголосив суддя ВП ВС.

Учасники заходу ознайомилися з результатами опитувань, проведених у 2017 та 2018 роки серед громадян та правників – учасників судових проваджень. Темою дослідження стало оцінювання судової реформи, незалежності та підзвітності судової влади, сприйняття корупції та протидії появам корупції. Також представили порівняльний аналіз результатів опитувань і проаналізували зміни, які відбулися протягом року.

Експерти зазначили, що у 2018 році правники, що залучалися до участі в судових справах, доволі високо оцінили роботу суддів: 61 % респондентів вважають рівень професійної кваліфікації суддів належним, 53 % – що судді приймають законні та справедливі рішення, 71% визнали, що не було будь-яких проявів корупції, а 70% зауважили, що судді були дуже ввічливими й коректними з усіма учасниками судових проваджень. Однак ці показники є дещо нижчими за наведені у 2017 році, що свідчить про негативну тенденцію.

Водночас рівень довіри суспільства до судової влади хоч і залишається дуже низьким – всього 16 %, однак на початку реформи судочинства (2015 року) він був значно нижчим – лише 5 %. Отже, відбулося поступове зростання рівня довіри громадян.

Під час зустрічі представники дорадчої групи мали можливість заповнити анкету щодо відповідності судової системи України еталонним тестам Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) «Rule of law checklist» («Мірило Правовладдя»).

До відома. Основним завданням дорадчої групи партнерів Програми є огляд та затвердження якісних показників моніторингу та оцінювання Програми, що базуються на міжнародних інструментах оцінювання судових систем та верховенства права, серед яких – документ Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) «Rule of law checklist», показники судової незалежності та підзвітності, що застосовуються Європейською мережею рад з питань правосуддя та лист перевірки якості судових систем та суддів, рекомендований Європейською комісією з питань ефективного правосуддя.

На основі показників моніторингу та оцінювання дорадча група партнерів разом з експертами Програми розробляє відповідні рекомендації щодо посилення ефективності дій, спрямованих на виконання завдань Програми в Україні.

До складу дорадчої групи входять представники урядових інституцій – партнерів програми, міжнародних програм і проектів, а також організацій громадянського суспільства, які активно долучаються до реформи системи правосуддя.

За повідомленням прес-служби суду