Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві відбулася Перша міжнародна конференція щодо застосування альтернативних позбавленню волі покарань

22 жовтня 2018, 09:55

16–17 жовтня 2018 року у Києві відбулася Перша міжнародна конференція з питань кримінальної юстиції «Застосування покарань, альтернативних ізоляції особи від суспільства. Проєвропейський погляд».

Конференція організована Проектом Пробації NORLAU (the Norwegian Rule of Law Advisors to Ukraine – Норвезькі радники з питань верховенства права в Україні) у співпраці з Міністерством юстиції України та Державною установою «Центр пробації».

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко привітав учасників конференції, подякував норвезьким та іншим міжнародним партнерам за надання Україні експертної допомоги в процесі впровадження альтернативних мір покарання, не пов’язаних з ізоляцією особи від суспільства, та висловив сподівання, що завдяки вивченню досвіду інших європейських країн Україна зможе ефективно й повномасштабно імплементувати інститут пробації.

Станіслав Кравченко зауважив, що з прийняттям Закону України «Про пробацію» (2015 року) органи пробації створені та функціонують. В національному законодавстві обов’язок збирати інформацію про особу винного покладено на слідчого та прокурора, деякою мірою – на суд. У зв’язку з цим створення незалежного органу, який збиратиме інформацію, що впливатиме на визначення виду покарання та його розміру в кожному конкретному випадку, дуже актуальне.

Заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Валентина Щепоткіна розповіла учасникам конференції про особливості застосування альтернативних до позбавлення волі санкцій відповідно до законодавства України у світлі запровадження пробаційних програм.

Валентина Щепоткіна зазначила, що дуже часто застосування покарань у виді позбавлення волі, обмеження волі не виправдовує мети покарання. Краще розвивати почуття відповідальності у разі призначення покарання, що не пов’язане з ізоляцією особи, обравши той його вид і розмір, який забезпечить належну реалізацію кримінальної відповідальності щодо конкретної особи.

Заступник голови ККС ВС повідомила, що з прийняттям Закону України «Про пробацію» у суду з’явилася можливість застосовувати пробацію та призначати пробаційні програми, які є реальним інструментом впливу на особу з погляду не лише контролю, а й реабілітації, ресоціалізації засуджених.

Валентина Щепоткіна також наголосила на тому, що судді зацікавлені у співпраці з органами пробації, щоб досудові доповіді були змістовними і допомагали приймати справедливі судові рішення, а застосування заходів, передбачених пробаційними програмами на підставі ст. 76 КК України, було ефективним та дієвим.

Відповідно до програми конференції учасники мали змогу ознайомитися з європейським досвідом, зокрема, щодо нагляду за правопорушником; про електронний моніторинг; роль прокурора та судді у застосуванні нових альтернативних мір покарання; роль служби пробації; значення досудової доповіді при вирішенні питання стосовно можливості застосування альтернативної міри покарання; програми для наркозалежних правопорушників та водіїв, які керували транспортними засобами у нетверезому стані; реінтеграцію правопорушників, а також про альтернативні міри покарання в Європі з точки зору минулого, сьогодення, майбутнього та ряд інших, актуальних для пробації питань.

За повідомленням прес-служби суду