Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Умовою визнання недійсним правочину в корпоративному спорі є порушення корпоративних справ – Верховний Суд

17 жовтня 2018, 15:30

Згідно з положеннями статей 2, 4, 5 ГПК України, статей 15, 16 ЦК України підставою для захисту цивільного права чи охоронюваного законом інтересу є його порушення, невизнання чи оспорення. Отже, задоволення судом позову можливе лише за умови доведення позивачем відповідно до вимог процесуального законодавства обставин щодо наявності в нього відповідного права (охоронюваного законом інтересу), а також порушення (невизнання, оспорення) зазначеного права відповідачем з урахуванням належності обраного способу судового захисту.

ВС у складі колегії суддів КГС у постанові від 9 жовтня 2018 року у справі № 910/2062/18 про визнання недійсними договорів купівлі-продажу частки у статутному капіталі Приватного ВНЗ та рішень загальних зборів засновників Приватного ВНЗ зазначив про важливі правові позиції щодо вирішення цієї категорії спорів.

Зокрема, під час розгляду справи на підставі доводів сторін і наданих ними доказів суди не встановили обставини порушення прав позивача як засновника (колишнього засновника) Приватного ВНЗ та продавця за Договором через неотримання покупцем відповідного дозволу, передбаченого ч. 3 ст. 31 Закону України «Про вищу освіту». У касаційній скарзі позивач також не наводить доводів щодо безпідставного залишення судами поза увагою певних наданих ним доводів і доказів, які підтверджують порушення його корпоративних прав як колишнього засновника Приватного ВНЗ у зв’язку з наведеними обставинами або позбавлення його відповідних корпоративних прав поза його волею.

Натомість суди встановили, що позивач особисто уклав Договір, був присутнім на зборах, брав участь у голосуванні з усіх питань порядку денного, вніс пропозицію щодо затвердження нового перерозподілу часток у статутному капіталі Приватного ВНЗ, тобто погоджувався з юридичними наслідками Договору. Водночас укладення позивачем Договору щодо продажу частки в статутному капіталі Приватного ВНЗ (корпоративних прав) є виключним волевиявленням позивача згідно з вимогами статей 3, 6, 627 ЦК України.

З текстом постанови можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/77044230 .

 

За повідомленням прес-служби суду