Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ознайомчий візит делегації Верховного Суду до Лондона 7–13 жовтня  

17 жовтня 2018, 13:29

713 жовтня делегація Верховного Суду на чолі з Головою Валентиною Данішевською перебувала в Лондоні з ознайомчим візитом у рамках канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи

До складу делегації ввійшли Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, голова Касаційного цивільного суду Борис Гулько, судді Великої Палати Олександр Золотніков і Віталій Уркевич, суддя Касаційного адміністративного суду Лариса Мороз, суддя Касаційного господарського суду Валерій Суховий, суддя Касаційного цивільного суду Алла Олійник, судді Касаційного кримінального суду Наталія Білик і Віктор Остапук, заступник керівника апарату Верховного Суду Наталія Пляс та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар.

Програма Проекту складалася з теоретичної і практичної частин. Професор, офіцер Ордену Британської Імперії Алан Патерсон прочитав цикл лекцій про британську правову систему, зокрема апеляційні суди, навантаження на суддів і процес відбору справ у Верховному та Апеляційному судах, процес прийняття судових рішень Апеляційним судом, добір кандидатів на посади суддів в Англії та Уельсі, роль Верховного суду в Конституції Великобританії.

Суддя Адель Кент поінформувала про ініціативи щодо зменшення залишку нерозглянутих справ у Канаді, кращі практики професійного навчання суддів з урахуванням соціального контексту та гендерної рівності.

Відбулася цікава зустріч із лордом Девідом Нойбергером – Головою Верховного суду Великобританії у 2012–2017 роках. Він головував, коли суд розглядав багато важливих справ, зокрема справу Міллара щодо Brexit. Лорд Девід Нойбергер розповів про розгляд цієї справи.

Делегація також мала змогу відвідати Королівський суд – Апеляційний суд Великобританії, де Валентина Данішевська зустрілася з його Головою.

Під час зустрічей делегації з лордами-суддями цього суду та працівниками апарату обговорювалися питання здійснення судочинства, розподілу справ, допуску до розгляду справ, а також ішлося про роботу апарату суду.

В Апеляційному судді Великобританії вирішальну роль в організації судочинства відіграє master of rolls – «володар згортків». Це суддя з найбільшим досвідом роботи, який очолює цивільну юрисдикцію. Його роль вирішальна при розподілі справ між суддями. Остаточний варіант судового рішення виготовляє суддя (не обов’язково доповідач у справі), який визначається найстаршим суддею в колегії, що розглядає справу.

Делегація Верховного Суду мала честь зустрітися з Головою Верховного суду Великобританії баронесою леді Хейл, яка відповіла на всі запитання, що цікавили гостей, зокрема як створюються колегії суддів, хто вирішує питання про допуск справи.

«Люди не звертаються до нас, якщо немає підстави», – зауважила леді Хейл. Валентина Данішевська вручила Голові Верховного суду Великобританії українську вишиванку, а леді Хейл пообіцяла вдягнути її на День вишиванки. 

Під час зустрічі з лордом Хоупом делегацію було поінформовано про причини створення  Верховного суду Великобританії та подолання тих викликів, які постали перед ним. 

Лорд Хоуп розповів про історію створення Верховного cуду та переїзд суддів до іншої будівлі. Понад 150 років судді працювали в парламенті – у Палаті Лордів. Але з часом виникла ідея, що судді повинні бути незалежними від парламенту.  Наявність тісного зв’язку між законодавчою і судовою владою та існування в рамках парламенту вищої судової інстанції порушувало принцип поділу влади.

Судову реформу ініціювала 2003 року Лейбористська партія на чолі з тодішнім прем’єр-міністром Тоні Блером. Зміни були мотивовані, головним чином, бажанням створити повністю незалежну судову систему та забезпечити її відкритість і прозорість. Потрібно було переїхати в іншу будівлю, змінити назву суду, його ідентичність.

Вирішували багато організаційних питань, серед яких: чи носити перуки, чи потрібна мантія.  Погодили зберегти давню традицію, як у Палаті Лордів, – бути в цивільному, мантію вдягати лише для церемоніальних випадків.

Тривали дискусії і щодо титулів. Визначились залишити титули: лорд і леді.

Потрібен був імідж нового суду. Думали над створенням емблеми з урахуванням того, що Об’єднане Королівство складається з Англії та Уельсу, Шотландії і Північної Ірландії. Офіційна емблема Верховного суду являє собою коло, в якому зображена грецька буква омега, що має певну схожість із вагами правосуддя, поверх неї зроблено напис «The Supreme Court». Англію символізує  троянда Тюдорів,  поєднана з листям цибулі-порею, що представляє Уельс, квітка льону символізує Північну Ірландію і квітка будяка — Шотландію. На колі розташована британська корона. Голова Верховного суду леді Хейл особисто долучалася до розроблення емблеми суду та килима.

Головні завдання, які були поставлені перед судом, – відкритість і доступність. Намагалися створити абсолютно новий стиль роботи.

Було знято фільм, щоб показати суддів Верховного суду як звичайних людей. У фільмі громадяни побачили суддів у повсякденному житті. Наприклад, леді Хейл  пекла яблучний пиріг, хтось із суддів займався плаванням у басейні, хтось –приносив сніданок для дружини в ліжко, судді добиралися до роботи на потягу з Единбурга. ЗМІ допомогли пережити напружений період переїзду суддів до Верховного суду.

Далі почалася повсякденна робота. Особлива увага зверталася на написання рішень. І в цьому збереглася традиція:  письмова аргументація, але рішення, що проголошується в суді, повинно бути коротким і зрозумілим для пересічного громадянина. Усі рішення Верховного  суду  розміщуються  на веб-сайті. Перед  судовим засіданням на сайті розміщується прес-реліз. Усі судові засідання проводяться в режимі он-лайн.

Делегація відвідала судове засідання у Верховному суді Великобританії. Фотографування та відеозйомку в залах судових засідань суворо заборонено. 

Верховний суд вирішує питання прийнятності справи до розгляду на власний розсуд. Протягом року 12 суддів Верховного суду приймають близько 80 рішень. Після слухання справи рішення виготовляється протягом декількох місяців та проголошується у визначений судом день.

Також відбувся візит до Суду Корони – суду з розгляду кримінальних справ Великобританії, судді якого люб’язно поспілкувалися з українськими колегами і дозволили спостерігати за судовими слуханнями й процедурами добору присяжних.

Під час візиту до Господарського суду делегація мала змогу бути присутньою під час слухання справи щодо російського банку «Траст».
На завершення перебування делегації відбувся брифінг, на якому підбили підсумки й визначили перспективи подальшої співпраці в рамках канадсько-українського Проекту.

У рамках візиту до Лондона делегація брала участь у відкритті Проекту технічної допомоги Великої Британії на підтримку створення й діяльності нового суду з інтелектуальної власності в Українi. Валентина Данішевська виступила з вітальним словом.

Вражень було багато, оскільки програма візиту була інформативною, цікавою та корисною. 

Хоча судова система Великої Британії доволі складна як щодо інстанційності, так і щодо категорії справ, у Великобританії існує висока довіра до судів через усталену правову культуру. Якість розгляду справ важлива і визначальна, але не кожен має змогу звернутися до правосуддя через високі судові збори і вартість послуг адвокатів.

Валентина Данішевська та судді подякували Проекту за добре підготовлену програму й запропонували продовжити співпрацю, звертаючи увагу на зауваження та побажання, які прозвучали під час обговорення.

«Ми хочемо забезпечити максимальну довіру до наших судів», – наголосила Голова Верховного Суду.

За організацію та реалізацію ознайомчого візиту до Лондона Верховний Суд висловлює щиру подяку канадсько-українському Проекту підтримки судової реформи.

 

 

За повідомленням прес-служби суду