Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Успішне створення IT-суду сприятиме посиленню ділового середовища в Україні», – Голова Фонду підтримки кращого урядування Великої Британії Річард Дьюдні

16 жовтня 2018, 13:59

Як повідомляв Прес-центр судової влади України, правознавці Університету Квін Мері у місті Лондоні (CCLS) надаватимуть допомогу у створенні в Україні Вищого суду з питань інтелектуальної власності, що є частиною фундаментальної трансформації правової системи країни.

Дворічний проект вартістю 850 000 фунтів стерлінгів будуть очолювати професор Іоанніс Коккоріс та доктор Ноам Шемтов з Центру вивчення комерційного права Університету Квін Мері.

Експерти вивчать законодавчу базу щодо створення нового суду, нададуть поради щодо  врахування найкращої світової практики та створять міжнародну навчальну програму для новопризначених українських суддів.

Проект фінансується спільно Міністерством міжнародного розвитку (DFID) та Фондом підтримки гарного урядування Міністерства закордонних справ Співдружності (FCO).

 

Підтримка світової судової практики

Суди з питань інтелектуальної власності стають глобальною тенденцією. Вони дають змогу суддям поєднувати досвід та прискорювати судові провадження щодо спорів, пов’язаних з інтелектуальною власністю, які часто є технічними та складними.

В розмові про проект, професор Коккоріс зазначив: «Надаючи допомогу урядам інших країн у здійсненні програм судової реформи, Велика Британія посилює та демонструє свою роль провідного глобального центру з надання юридичних послуг. Я задоволений, що уряд Великої Британії визнає важливість підтримки міжнародної судової спільноти та готовий до надання фінансової підтримки для зміцнення верховенства права за кордоном».

Доктор Шемтов додав: «На міжнародному рівні Україна відома завдяки відмінним аутсорсинговим послугам, великій кількості висококваліфікованих програмістів та зростаючій індустрії стартапів. Надійна система захисту прав інтелектуальної власності має вирішальне значення для розвитку інноваційних секторів економіки, інвестиційної привабливості та економічного зростання».

«Це один з найбільших консалтингових проектів CCLS, що був розпочатий сьогодні, і ми очікуємо, що він відкриє шлях для інших подібних міжнародних програм».

 

 Створення  суду з питань інтелектуальної власності «світового класу»

Проект офіційно розпочався минулого тижня на прийомі в CCLS. Серед запрошених доповідачів від України були Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, колишній Голова Верховного Суду Великобританії (який очолює Міжнародну експертну  раду проекту) лорд Нойбергер Абботсбері та Голова Фонду підтримки кращого урядування пан Річард Дьюдні.

Пан Дьюдні сказав: «Уряд Великої Британії пишається тим, що підтримує новий суд з питань інтелектуальної власності в Україні через Фонд підтримки кращого урядування та експертної підтримки Центру вивчення комерційного права Університету Квін Мері у місті Лондоні. Успішне створення спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності сприятимете посиленню ділового середовища в Україні та стане прикладом для більш широкої програми з проведення судової реформи в Україні».

З початком революції 2014 року, Україна розпочала та запровадила більше реформ, ніж за попередні двадцять п’ять років. У 2015 році в Україні оголошено про широкомасштабну трансформацію судової системи країни та здійснення правосуддя, що включає реформу Верховного Суду України, а також створення спеціалізованих судів, зокрема таких, як Вищий суд з питань інтелектуальної власності та Вищий антикорупційний суд.

 

Прес-центр судової влади України за матеріалами Проекту технічної допомоги за підтримки уряду Великої Британії (www.ccls.qmul.ac.uk/research/dfid-fco-project/).