Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся українсько-німецький семінар з обміну досвідом щодо актуальних питань зі здійснення адміністративного судочинства

04 жовтня 2018, 15:35

У роботі українсько-німецького семінару з обміну досвідом щодо актуальних питань зі здійснення адміністративного судочинства взяли участь голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, судді цього суду Микола Гімон, Лариса Мороз і Татьяна Стрелец.

Учасниками семінару, який проходив минулого тижня у м. Івано-Франківську, були судді адміністративних та місцевих судів, старший менеджер проектів Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Вольфрам Гертіг, Президент Вищого адміністративного суду та Конституційної судової палати землі Рейнланд-Пфальц д-р Ларс Брокер, Президент Адміністративного суду в м. Трір Георг Шмідт та віце-президент Вищого адміністративного суду та постійний заступник Президента Конституційної судової палати землі Рейнланд-Пфальц Дагмар Вюнш.

У доповіді голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович розкрив питання адміністративного судочинства і діяльності Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, розповів про виклики та перші здобутки.

Голова КАС ВС нагадав: головне, що відбулося завдяки реформуванню судової влади шляхом внесення змін до Конституції України – це забезпечення незалежності суддів і максимальна деполітизація судової влади. Водночас в Основному Законі вдалося зафіксувати, що в Україні у сфері публічно-правових відносин діють адміністративні суди. «Вважаю це великим досягненням і сподіваюсь, що рано чи пізно в Україні відбудеться відокремлення адміністративних судів від судів загальних», – наголосив Михайло Смокович.

Крім цього, відбулося ще декілька ключових подій, зокрема внесено зміни до процесуального законодавства. 3 жовтня 2017 року Верховна Рада України остаточно ухвалила Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

На данном изображении может находиться: 3 человека, люди сидят

Саме 15 грудня 2017 року, в день набуття чинності цього Закону, офіційно розпочав роботу новий Верховний Суд, а процесуальна діяльність Верховного Суду розпочалася з січня 2018 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 36 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Верховний Суд забезпечує єдність судової практики виключно через судові рішення. «Нині вага рішення суду касаційної інстанції зросла. Судді судів нижчих інстанцій мають ухвалювати рішення з урахуванням практики Верховного Суду. Це зобов’язує суддів касаційного суду виготовляти доступні, чіткі та зрозумілі судові рішення. Такою ж має бути їх форма», – наголосив голова КАС ВС.

Крім того, Михайло Смокович вважає, що становлення єдиної судової практики також залежить від активної та постійної підтримки науковців. Так, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду вже звернувся до членів НКР щодо застосування процесуальних фільтрів у процедурі допуску касаційної скарги до розгляду в суді касаційної інстанції. Для забезпечення єдності судової практики також важливою є робота Пленуму Верховного Суду.
«Досвід підказує, що судді повинні навчатись завжди, а судді Верховного Суду – ще й навчати», – наголосив Михайло Смокович.

На данном изображении может находиться: 3 человека, люди сидят

У співдоповідях з актуальних питань здійснення адміністративного судочинства в Україні та Німеччині, що прозвучали під час заходу, були розкриті, зокрема, питання щодо принципів офіційного з’ясування всіх обставин у справі; тимчасовий правовий захист або відповідно забезпечення позову в рамках розгляду адміністративних справ; процесуальні можливості прискорення розгляду адміністративних справ; принципи, законодавче врегулювання та практичні способи забезпечення виконання рішень адміністративних судів.

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Лариса Мороз зазначила, що проведення подібних заходів за участю іноземних колег має вагомий внесок у розвиток національного судочинства і дає зрозуміти, що українські судді на правильному шляху у вирішенні справ.

За повідомленням прес-служби суду