Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддям апеляційного суду Харківської області надходили погрози від адресата «Тризуб» за допомогою Viber, Telegram та WhatsApp

04 жовтня 2018, 08:45

Зборами суддів апеляційного суду Харківської області (нині - Харківського апеляційного суду) прийнято рішення поінформувати Вищу раду правосуддя та Генеральну прокуратуру України про систематичне залякування суддів.

Голова апеляційного суду Харківської області Колтунова Антоніна Іванівна повідомила, що 28−30 вересня 2018 року на особисті мобільні телефони суддів персоніфіковано на ім’я кожного судді через мобільні додатки Viber, Telegram, WhatsApp надходили повідомлення від адресата «Тризуб», який не є учасником жодної зі справ, що розглядалися суддями апеляційної інстанції.

Як зазначає суддя, повідомлення містить вказівки щодо розгляду справ, які стосуватимуться інтересів певної особи, в разі надходження цих справ та взагалі щодо здійснення правосуддя.

За словами голови апеляційного суду Харківської області, у повідомленнях міститься «попередження, що суддя пошкодує, що взагалі отримав посаду судді», у разі прийняття рішення на користь згаданої у повідомленні особи, що суддя буде «покараний», а також про збір інформації щодо суддів та членів їхніх родин.

Окрім того, були знайдені листівки з аналогічними погрозами на автомобілях, що належать суддям і працівникам суду.

У зверненні голови суду йдеться, що такі дії пов’язані з професійною діяльністю суддів, є систематичними, скоординованими та спрямовані на залякування суддів. За своїм змістом вони, як вважає Колтунова А.І., містять ознаки організованої у протизаконний спосіб протидії суду як органу влади, свідчать про мету організаторів у незаконний спосіб вплинути на правосуддя, що вимагає відповідного реагування правоохоронних органів.

Нагадаємо, що Шевченківський районний суд міста Києва повідомляв про надходження 21−22 вересня 2018 року на особисті мобільні телефони суддів цього суду в мобільний додаток Viber повідомлень від адресата з іменем «Тризуб», якого серед особистих контактів суддів не було.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Фото: Дзеркало суддів 

Прес-центр судової влади України