Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пройшов семінар щодо актуальних проблем адміністративного судочинства в податкових спорах

01 жовтня 2018, 13:24

28 вересня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду, Громадською організацією “Асоціація податкових радників” та платформою “Taxlink” для суддів адміністративних судів провела семінар на тему: “Актуальні проблеми адміністративного судочинства в податкових спорах”.  

Вітальними промовами відкрили семінар ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, проректор з науково–дослідної роботи Національної школи суддів України Наталія Шукліна, виконуюча обов’язки голови Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Раїса Ханова, професор кафедри фінансового права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, президент Асоціації податкових радників, член Європейської асоціації податкових професорів (EATLP) Данило Гетманцев  та народний депутат України Оксана Продан.

Раїса Ханова в ході презентації акцентувала увагу суддів на практиці вирішення податкових спорів. Суддя-тренер також обговорила з учасниками семінару важливе дискусійне питання стосовно доказів і доказування в адміністративних спорах. 

Виступ судді Вищого адміністративного суду України, віце-президента Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів, кандидата юридичних наук, Президента Міжнародної фіскальної асоціації Наталії Блажівської був присвячений розгляду ключових рішень у практиці Європейського суду справедливості та Європейського суду з прав людини в податкових спорах, а Голова Наукової ради Асоціації податкових радників, кандидат юридичних наук Антон Поляничко – підкреслив важливість ролі висновків Верховного Суду у визначенні судових доктрин та зазначив, що саме ці висновки є результатом правозастосовної діяльності. Старший партнер, адвокат, керівник судової практика "Соколовський та партнери" Тетяна Лисовець у виступі зазначила, що судочинство в Україні зазнає зміни під впливом динамічного розвитку інформаційних технологій та розглянула актуальне питання відносно електронних доказів в адміністративному процесі. Лариса Антощук підготувала інформацію щодо загальної статистики спорів та зосередила увагу суддів на питанні доказування в спорах з питань трансфертного ціноутворення.

Доповідачі відповіли на запитання суддів адміністративних судів та поділилися власним корисним практичним досвідом у вирішенні податкових спорів судами адміністративної юстиції.

 

          За повідомленням НШСУ