Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Колегія суддів інформує про тиск на суд у кримінальній справі

28 вересня 2018, 16:09

 До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення колегії суддів Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя Соболєвої Інеси Петрівни, Геєць Юлії Вікторівни та Макарова Віталія Олександровича про втручання в їхню професійну діяльність

У провадженні суддів Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя з 23 жовтня 2017 року перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням у вчиненні злочинів, передбачених частиною другою статті 15, пунктом 1 частини другої статті 115 Кримінального кодексу України (закінчений замах на умисне вбивство двох осіб).

У повідомленні вказано, що зазначене кримінальне провадження по суті не розглянуто, триває допит свідків обвинувачення.

13 серпня 2018 року було проведено судове засідання, під час якого обвинуваченому було змінено запобіжний захід із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

Як стверджують судді, не погодившись із вказаним рішенням, потерпілий за порадою адвоката та за допомогою інших зацікавлених осіб у вересні 2018 року влаштував акцію протесту під будівлею Запорізької обласної державної адміністрації. Учасники акції встановили намет, на якому розмістили такі написи: «Судья Соболєва выпустила убийцу», «бессрочная голодовка», «судьи Орджоникидзевского суда Соболева, Геец, Макаров, до каких пор вы будете убивать украинцев, отпуская бандитов и убийц?».

 Крім того, особи розповсюдили серед мешканців міста Запоріжжя, а також залишили у приміщенні суду листівки з фотографією судді Соболєвої І.П., у якій зазначили недостовірну інформацію, що дискредитує суддю, а також закликали до проведення акції біля будівлі суду о 12:00 24 вересня 2018 року, тобто у день судового засідання у вказаному кримінальному провадженні, призначеного на 13:00.

Суддя повідомляє, що у день судового засідання біля будівлі суду жодних акцій не відбулося. Проте до суду прийшов голова та учасник декількох громадських організацій міста Запоріжжя разом із журналістами місцевого телеканалу та іншими особами.

Потерпілий у судове засідання не прибув, його інтереси представляв адвокат, що подав клопотання про відвід колегії суддів у складі Соболєвої І.П., Геєць Ю.В., Макарова В.О. У задоволенні клопотання було відмовлено.

Між тим у клопотанні про відвід представник потерпілого серед інших мотивів зазначив, що  раніше під головуванням судді Соболєвої І.П. неодноразово виносилися ухвали про зміну запобіжних заходів іншим особам, які не мають відношення до вказаного кримінального провадження, а дії судді є предметом перевірки дисциплінарними органами Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Також зазначалось, що вказані звернення неодноразово подавались як громадянами України, правозахисниками, так і правозахисними об’єднаннями, зокрема громадською організацією «Запорізька правозахисна антикорупційна Народна Рада», головою якої є заявник відводу.

Встановлення намету з написами, які дискредитують суд, розповсюдження листівок з фотографією головуючого судді та негативною інформацією, поведінка громадянина під час судового засідання, а також посилання на скарги до ВРП та ВККСУ з боку очолюваної ним громадської організації колегія суддів розцінює як дії, що мають ознаки втручання у здійснення правосуддя, приниження авторитету правосуддя, підрив довіри до органів судової влади Запоріжжя.

Особливе занепокоєння, як вважають Соболєва І.П., Гаєць Ю.В. та Макаров В.О., викликав факт підтримки адвокатом вказаних дій, його прагнення у позапроцесуальний спосіб досягти бажаного результату у кримінальному провадженні.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України