Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Шевченківського районного суду міста Києва Савицький О.А. повідомляє про зростання кількості випадків тиску на суд

27 вересня 2018, 15:48

Савицький Олег Антонович повідомив Вищу раду правосуддя, що учасники справ продовжують ставити під сумнів легітимність суддів та суду, що, на його думку, є впливом та тиском на суд

31 серпня 2018 року в судовому засіданні під час розгляду справи про надання тимчасового доступу до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19 серпня 2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 364 Кримінального кодексу України, невідома особа, яка назвала себе заявником, перешкоджала розгляду зазначеної справи.

Зокрема, громадянин не давав можливості встановити його особу, в зухвалій формі вимагав від головуючого судді Мальцева Д.О. пред’явити службове посвідчення, паспорт громадянина України, укази Президента України про призначення його на посаду судді, інші документи для встановлення особи судді.

Після того як головуючий суддя пред’явив службове посвідчення, невідомий громадянин звинуватив суддю у його підробленні та викликав наряд поліції, внаслідок чого судове засідання було зірване.

Головуючий у судовому засіданні також викликав наряд поліції, оскільки вказаний громадянин вчинив дії, які містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення).

За вказаним фактом 1 вересня 2018 року Шевченківським управлінням поліції ГУ НП в місті Києві внесені відомості до ЄРДР.

 Голова Шевченківського районного суду міста Києва Савицький О.А. констатує, що зростання кількості випадків тиску на суд викликає занепокоєння серед суддів та негативно впливає на здійснення правосуддя.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України