Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комсомольський міський суд спростовує недостовірну інформацію, поширену інтернет-спільнотою «Військове братерство нескорених»

19 вересня 2018, 14:32

    Нещодавно в соціальній мережі Facebook на сторінці інтернет-спільноти «Військове братерство нескорених» з’явилася інформація про те, як помилка Комсомольського міського суду Полтавської області коштувала військовому рік життя за гратами. У повідомленні йдеться про Оніщенка Андрія, якого, за версією спільноти, Комсомольським міським судом Полтавської області засуджено до 3 років позбавлення волі та про те, що під час розгляду справи він перебував на військовій службі за контрактом в зоні АТО, не міг бути присутнім у судовому засіданні, оскільки він не отримував повісток із суду. Також, відповідно до інформації опублікованої на сторінці  спільноти «Військове братерство нескорених» Оніщенка Андрія звільнено від покарання Апеляційним судом Полтавської області.

    У зв’язку з вищевикладеним прес–служба Комсомольського міського суду Полтавської області з метою спростування неправдивої інформації вважає за необхідне повідомити про таке.

    У липні 2015 року Комсомольським міським судом Полтавської області  розглянуто подання Кримінально – виконавчої інспекції стосовно засудженого Оніщенка А.В. про скасування іспитового строку та направлення засудженого для відбування покарання, призначеного вироком суду. Згадане подання направлено до суду в зв’язку із порушенням засудженим умов відбування покарання, з якими його ознайомлено під підпис.

    Під час розгляду подання місцевим судом встановлено, що у листопаді 2014 року Оніщенко А.В. засуджений Кобеляцьким районним судом Полтавської області  до покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком на 2 роки та згідно зі ст.76 Кримінального Кодексу України на засудженого покладені наступні обов’язки: не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи, повідомляти  про зміну місця проживання, роботи та періодично з’являтись  на реєстрацію. Оніщенко А.В. в порушення покладених на нього судовим рішенням  обов’язків, не з’явивлявся до інспекції  на реєстрацію згідно зі встановленим графіком.   

     Відповідно до положень ст. 78 Кримінального кодексу України, якщо засуджений не виконує покладені на нього обов’язки, суд направляє його для відбування покарання, призначеного вироком суду.

    Одночасно повідомляємо, що 22.06.2018 року Апеляційним судом Полтавської області відкрито апеляційне провадження за скаргою Оніщенка А.В. на ухвалу Комсомольського міського суду Полтавської області про скасування іспитового строку та направлення засудженого для відбування покарання. Розгляд зазначеної апеляційної скарги призначено на 25 вересня 2018 року.

    Щодо «передчасного» звільнення гр. Оніщенка А.В., то відповідно до ч. 1 ст. 400 Кримінального процесуального кодексу України, подання апеляційної скарги на вирок або ухвалу суду зупиняє набрання ними законної сили та їх виконання, тобто до розгляду поданої Оніщенком А.В. апеляційної скарги.

    Наостанок зазначаємо, що свобода слова в діяльності засобів масової інформації є одним з найважливіших інститутів демократії, тому Комсомольський міський суд Полтавської області з великою повагою ставиться до роботи журналістів, громадських організацій особливо тих, які сприяють об’єктивному висвітленню інформації про діяльність суду та дії суддів.

    Комсомольський міський суд Полтавської області – є відкритим та готовий надавати вмотивовані відповіді на запити для громадян, журналістів, представників громадських організацій.

 

За повідомленням прес-служби суду