Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чергове засідання Ради суддів України відбувається в Одесі  

17 вересня 2018, 16:08

Обговорити нагальні питання члени Ради суддів України зібрались в конференц-залі Одеського апеляційного господарського суду на черговому засіданні.

Розпочинаючи засідання Ради суддів України Голова Олег Ткачук поінформував присутніх про стан здійснення судочинства в регіоні. Зокрема, очільник органу суддівського самоврядування акцентував увагу на тому факті, що в 7 судах Одещини відсутні голови судів, один суд не здійснює судочинство, а в 11 судах регіону працює тільки один суддя. "В окремих випадках така ситуація може свідчити про недоліки в роботі суддівського самоврядування, хоча є випадки, коли в судах просто відсутні судді і саме тому обирати голову суду немає з кого" – додав Олег Ткачук.

На засіданні присутні 27 членів Ради суддів України, що означає наявність кворуму для прийняття рішень. Запрошені також Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, начальники територіальних управлінь ДСА України в Одеській області та міста Києва, голови судів та судді Одещини.

Члени Ради суддів проголосували за 13 питань порядку денного та вирішили розпочати з приємного: з питання про заохочення. 

Рада суддів одноголосно підтримала пропозиції суддівських колективів про нагородження суддів у відставці та працівників апарату за значний вклад у зміцнення авторитету судової влади, високий професіоналізм та з нагоди Дня юриста. Окремо відзначили і Валерія Іщенка, секретаря судового засідання Одеського апеляційного адміністративного суду. Почесною грамотою Ради суддів молодий юрист був нагороджений за виявлену мужність та відвагу, рішучі дії, проявленні у екстремальній ситуації під час порятунку людини на воді.

Вручаючи грамоту, Голова РСУ Олег Ткачук подякував юнаку за проявлену мужність. "Перед нами представник нової генерації юристів, людей, які вміють не тільки працювати у своїй сфері, а й беззастережно кидаються на допомогу тим, хто її потребує"- зазначив Олег Ткачук.

З рук Голови Ради суддів України Олега Ткачука та голови Одеського апеляційного господарського суду Наталії Багацької, відповідно до Указу Президента України, відзнаку про присвоєння почесного звання "Заслужений юрист України" отримала суддя Одеського апеляційного господарського суду у відставці Емма Андрєєва.

Вітаючи нагороджених, Олег Ткачук подякував їм за роботу і зазначив, що це було найприємніше і найтепліше питання порядку денного. "Далі на нас чекають складні та відповідальні питання, від яких залежить багато змін як у суддівській спільноті, так і в організації роботи судів" – продовжив засідання головуючий.

Обговорюючи друге питання порядку денного щодо звернення до Вищої ради правосуддя про внесення змін до статті 56 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" в частині заохочення суддів та пункту 23 Розділу ХІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів", доповідач Вадим Бутенко вкотре підкреслив, що зараз у судовій гілці влади існує дискримінація щодо оплати праці суддів. "Зараз ми бачимо, що в судах є ситуація, коли судді, при однаковому навантаженні, отримують різну суддівську винагороду. Ми, звісно, маємо висловити свою позицію з цього приводу, проте дуже важливо, щоб ця позиція допомогла вирішити питання. Ця позиція має бути консолідована, єдина та обґрунтована," – додав заступник Голови Ради Вадим Бутенко. 

Після обговорення зазначеного питання Рада суддів України прийняла рішення, яким констатувала невиконання рішення XV з'їзду суддів України та доручила Голові РСУ звернутися до Ради з питань судової реформи, парламенту, Вищої ради правосуддя з пропозицією невідкладно розглянути питання щодо усунення дискримінації у виплаті суддівської винагороди. За це рішення проголосувало 15 членів Ради суддів України.

Андрій Жук, доповідаючи інформацію про виконання рішення Ради суддів України від 13 серпня 2018 року №45 "Про забезпечення дотримання конституційного принципу рівності усіх учасників судового процесу перед судом і законом", повідомив, що за узагальненою інформацію, 40% судів не стикались з ситуаціями недотримання учасниками кримінальних процесів вимог статті 129 Конституції України щодо рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом; підтримання публічного обвинувачення в суді прокурором.

Зазначу, що надіслали нам інформацію на виконання пункту 6 рішення РСУ №45 - 197 судів України. За перше півріччя 2018 року ми маємо такі цифри: більше 2 тисяч (2112) випадків неявки сторін обвинувачення, і більше ніж 8 тисяч разів (8290) випадків неявки адвокатів," – поінформував голова Комітету з питань забезпечення незалежності суддів Андрій Жук.

Доповідач підкреслив, що лише в поодиноких випадках органами самоврядування прокурорів та адвокатів здійснюється відповідне реагування. Деякі суди повідомляють, що такі ситуації носять навіть системний характер, наприклад є суд де 11 разів поспіль сторона не з'являється на судові засідання. "В більшості випадків жодної реакції ні від уповноважених органів прокурорського, ні від органів адвокатського самоврядування не відбувається, а ми можемо сказати, що такі випадки носять системний характер." – констатував Андрій Жук.

Він також нагадав, що з метою обговорення такої ситуації Рада суддів України ініціювалапроведення, 21 вересня 2018 року, спільного засідання Ради суддів України, Ради прокурорів України, Національної асоціації адвокатів України, Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини щодо забезпечення прокурорами й адвокатами дотримання основоположних засад судочинства та етичних норм органами, що беруть участь у здійсненні правосуддя та судових процесах.

Більшістю голосів члени Ради суддів України прийняли рішення взяти до відома інформацію доповідача та обговорити ситуацію, що склалась 21 вересня на спільному засіданні

Нагадаємо, он-лайн трансляція засідання доступна за посиланням: https://bit.ly/2NQw9v0

 

Джерело