Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ІІІ Міжнародний форум з виконавчого провадження. Суддя-спікер Оксана Епель розповіла про відповідальність боржника у виконавчому провадженні  

07 вересня 2018, 15:16

 5 вересня 2018 року, розпочав свою роботу ІІІ Міжнародний форум з виконавчого провадження. Київський апеляційний адміністративний суд представляла суддя Оксана Епель з доповіддю на тему «Притягнення боржника до відповідальності у виконавчому провадженні». Під час виступу було розглянуто найгостріші питання притягнення до відповідальності боржника.

Оксана Епель зазначає, що законодавцем регламентовано оновлений інструмент спонукання боржників до належного виконання їх обов’язків, але ефективність його практичної реалізації залежить від виконавців (державних та приватних). Також суддею було наведено багато прикладів з практики ЄСПЛ щодо процедури та механізму притягнення боржника до відповідальності. Під час виступу було наголошено, що виконавець (державний чи приватний) зобов’язаний ретельно дослідити всі обставини справи, зокрема належним чином перевірити факт невиконання боржником його обов’язків та встановити причини їх невиконання або неналежного виконання.

Суддя-спікер Оксана Епель

Підбиваючи підсумки свого виступу, Оксана Епель зазначила, що чинним законодавством передбачено досить широкий перелік інструментів для забезпечення виконання боржником його обов’язків у межах виконавчого провадження, однак для того, щоб бути ефективними, вони мають застосовуватися aкомпетентними суб’єктами владних повноважень:

- з чітким дотриманням законодавчо визначеної процедури;

- своєчасно;

- раціонально;

- об’єктивно;

- з дотриманням принципу «належного урядування».

Дякуємо всім учасникам Форуму за цікаві запитання та сподіваємося на подальші не менш результативні зустрічі!

Ознайомитися з повним текстом статті можна за посиланням: images/doc/1prytyagnenya-borzhnyka-do-vidpovid.doc