Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Кінцевим результатом судової реформи в Україні має бути звільнення усіх правових інститутів від політичного впливу», – Голова ВРП

06 вересня 2018, 14:27

Учасники Литовсько-українсько-грузинського юридичного форуму, що проходить 5−8 вересня 2018 року в місті Молетай (Литва), обмінялися досвідом вдосконалення судочинства Литви, України та Грузії в результаті проведення реформ. 

Голова ВРП Ігор Бенедисюк під час виступу 5 вересня 2018 року наголосив, що кінцевим результатом судової реформи в Україні має бути звільнення усіх правових інститутів від політичного впливу та їх відповідність європейським стандартам згідно з принципом верховенства права.

Як зауважив очільник ВРП, у межах  судової реформи прийняті важливі законодавчі зміни, що заклали міцний фундамент для подальших системних та інституційних змін у системі правосуддя. Так, у рамках реалізації  Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» судова реформа визначена як пріоритетна.

Окрім того, І.Бенедисюк окреслив основні напрями діяльності ВРП відповідно до вказаної Стратегії, серед яких − оновлення моделі судової системи у зв’язку з конституційними змінами та суддівського корпусу, запровадження нових механізмів для стимулювання добросовісної поведінки суддів, удосконалення нормативної бази процедури кваліфікаційного оцінювання суддів та запровадження кращих міжнародних стандартів у юридичній освіті.

Під час першої сесії юридичного форуму Голова ВРП також зупинився на інституційних змінах судової реформи, в рамках яких була створена Вища рада правосуддя, окресливши її статус, порядок формування та основні напрями  діяльності Ради щодо призначення, звільнення суддів, дисциплінарних проваджень стосовно суддів, надання згоди на затримання судді чи утримання його під вартою або арештом.

Серед кроків, що здійснює ВРП для втілення судової реформи в Україні, І.Бенедисюк також назвав впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України