Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запровадження безстрокового призначення суддів є вагомим досягненням у зміцненні незалежності суддів Грузії  

06 вересня 2018, 14:24

Член Вищої ради юстиції Грузії Леван Гзірішвілі розповів про ключові досягнення реформи судової системи, що вже відбулися та тривають в Грузії, під час Литовсько-українсько-грузинського юридичного форуму 5−8 вересня 2018 року у місті Молетай (Литва).

За словами члена Вищої ради юстиції, Грузія взяла на себе зобов’язання перед громадянами та європейською спільнотою, що зумовило проведення довготривалих реформ у країні.

З точки зору Левана Гзірішвілі, так звані «три хвилі» реформ значно покращили законодавчу базу щодо незалежності, підзвітності, неупередженості, ефективності судової влади та доступу до правосуддя, а також дали змогу створити реальні гарантії, про що зазначено у висновках багатьох міжнародних організацій, які здійснюють судовий моніторинг.

Важливим чинником зміцнення незалежності судової системи Грузії, як зауважив Л.Гзірішвілі, є посилення ролі суддівського самоврядування – Конференції Суддів, якій було надано право обирати своїх представників до Вищої ради юстиції Грузії.

До того ж, була запроваджена постійна практика щорічного звіту голів Вищої ради юстиції та Департаменту Загальних Судів перед Конференцією Суддів, що, на його думку, забезпечує підзвітність цих органів.

Л.Гзірішвілі наголосив, що вагомим досягненням у рамках зміцнення незалежності судової влади Грузії після проведення реформ є впровадження правила безстрокового призначення суддів на посади.

На його думку, це є важливою гарантією абсолютної незалежності суддів у своїй професійній діяльності, що передбачено внесеними до Конституції Грузії змінами. Хоча, як зауважив член Вищої ради юстиції Грузії, винятком під час першого призначення на посаду судді до 2024 року безстроково є призначення судді на посаду з випробувальним терміном строком на три роки.

Зазначені поправки наберуть чинності після чергових виборів Президента Грузії з моменту його присяги.

Також Л.Гзірішвілі зазначив, що конституційні зміни щодо безстрокового призначення суддів поширюються також на склад Верховного Суду Грузії, який за поданням Вищої ради юстиції обере парламент. Він повідомив, що станом на момент доповіді у загальних судах Грузії нараховується 296 суддів, з яких 135 − призначені безстроково, 105 − призначені на три роки, а 56 – призначені на 10 років.

Узагальнюючи сказане, член Вищої ради юстиції Грузії вказав на удосконалення процедур відбору та призначення суддів, встановлення об’єктивних критеріїв відбору кандидатів на посаду судді в Грузії внаслідок проведення судової реформи.

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України