Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду ініціювала питання про приведення будівлі суду у відповідність до державних нормативів  

05 вересня 2018, 08:56

Керівництвом Зарічного районного суду м. Суми проведено перевірку приміщення суду на відповідність державним будівельним нормам України В.2.2 – 26:2010 (далі ДБН).

Так, в ході аналізу ДБН та за результатами огляду приміщення, що займає Зарічний районний суд м. Суми виявлені наступні порушення ДБН:

1. Площа будівлі, яку займає.

Так, відповідно до наказу ТУ ДСА України в Сумській області за Зарічним районним судом м. Суми закріплено площу в розмірі 1096,03 кв.м. та додатково 294,4 кв.м. у спільному користуванні з Сумським районним судом Сумської області. Згідно ДБН загальна площа на одного суддю в середньому повинна бути 250 кв.м. Отже враховуючи, що за штатним розписом в суді передбачено 15 посад суддів, загальна площа будівлі, що займає Зарічний районний суд м. Суми повинна бути 3750 кв.м.

2. Кількість залів судового засідання.

В суді наявні 5 залів судового засідання. Штатним розписом суду передбачено 15 посад суддів, кількість залів судових засідань в такому разі згідно ДБН (враховуючи  відсоткове співвідношення одноособового та колегіального розгляду судових справ) повинна бути 15.

3. Площа залів судового засідання.

Площа наявних залів:

№ 1 на 3 поверсі: 5,48 м х 7,52 м = 40,8 м2.

№ 4 на 4 поверсі:5,48 м х 10,27 м = 56,0 м2.

№ 6 на 4 поверсі: 5,43 м х 5,83 м = 31,7 м2.

№ 7 на 5 поверсі: 5,38 м х 10,73 м = 59,2 м2.

№ 100 на 1 поверсі: 5,95 м х 9,50 м = 52,1 м2.

Відповідно до таблиці 2 «Кількість, типи та площі залів судових засідань у місцевих загальних судах» кількість місць в залі судового засідання для відвідувачів повинна бути не менше 20, площею не менше 48 кв.м. для розгляду цивільних справ та з кількістю місць для відвідувачів не менше 30, площею не менше 73 кв.м. для розгляду кримінальних справ.

Отже, в суді взагалі відсутній зал для слухання кримінальних справ, який би за площею відповідав ДБН. Крім того, відповідно до ДБН повинен бути зал судового засідання місткістю 50 та більше осіб, площею не менше 92 кв.м., розрахованих на розгляд резонансних справ з можливістю розміщення в них відвідувачів та представників ЗМІ. В суді такий зал відсутній.

4. Розташування залів судових засідань в будівлі суду.

Відповідно до п. 6.1.9 ДБН зали судових засідань повинні розміщуватись на перших поверхах будинку суду. До залу судових засідань для розгляду цивільних справ повинно бути передбачено не менше трьох, а для слухання кримінальних справ – не менше чотирьох окремих входів, включаючи вхід до нарадчої кімнати.

4-ри з 5-ти залів судових засідань розміщені на 3-му, 4-му та 5-му поверхах будівлі суду. Лише 1 зал розташований на 1-му поверсі. три зали судових засідань з 5-ти мають два окремих входи з коридору.

5. Приміщення для приймання та відправлення кореспонденції.

Канцелярії Зарічного районного суду м. Суми, в яких приймаються судові справи та кореспонденція, а також видаються копії процесуальних документів суду розташовані на 3-му та 5-му поверхах.

Згідно ДБН приміщення для приймання та відправлення кореспонденції повинні розташовуватись на першому поверсі.

6. Нарадчі кімнати.

Відповідно до п. 6.2.2.2 ДБН нарадча кімнати для головних учасників судового процесу повинна бути при кожному залі судових засідань. В суді взагалі відсутні нарадчі кімнати.

7. Кімнати для свідків.

Відповідно до п. 6.2.2.4 кімнати для свідків слід передбачати в загальних судах площею не менше ніж 12,0 кв.м. Вони повинні примикати до залів судових засідань. В суді взагалі відсутні кімнати для свідків.

8. Площа кабінетів помічників суддів та секретарів судового засідання.

Відповідно до  п. 6.3.2 ДБН в разі розміщення помічників разом з секретарями судового засідання, площа приміщення повинна бути з розрахунку 7,0 кв.м. на особу, отже не менше 28 кв.м. Кабінети, які займають помічники суддів та секретарів судового засідання в Зарічному районному суді м. Суми мають площу від 14, 0 кв.м. (найменший) до 16,1 кв.м. (найбільших). Тобто жодний кабінет не має необхідну площу.

9. Кімната відпочинку.

Відповідно до п. 6.3.5 ДБН при кабінеті голови суду необхідне улаштування кімнати відпочинку з допоміжним приміщенням з міні-кухнею та санітарним вузлом. В суді таке приміщення відсутнє.

10. Кабінет керівника апарату суду.

Відповідно до п. 6.3.6 ДБН у судових установах, де чисельність суддівського корпусу більше 6 осіб, необхідно передбачати окреме робоче приміщення для керівника апарату суду, площею не менше ніж 12,0 кв.м. В суді такий кабінет відсутній, як і можливість його облаштувати.

11. Конференц-зал (зал для нарад).

Наявність такого залу передбачена п. 6.3.7 ДБН для проведення нарад суддів та співробітників апарату. В суді такий зал відсутній.

12. Площа та розміщення приймальні суду (підрозділ з прийому громадян і попереднього розгляду їх звернень).

Відповідно до п. 6.4.2 ДБН повинна бути не менше 15,0 кв.м. та розміщуватись при вестибюлі. В суді таке приміщення площею 14,3 кв.м. та розміщене на 3-му поверсі.

13. Приміщення для прийому громадян керівництвом суду або іншими співробітниками.

Відповідно до п. 6.4.3. таке приміщення повинно бути площею не менше 12,0 кв.м. В суді таке приміщення відсутнє.

14. Канцелярії суду.

Відповідно до п. 6.4.4  площа канцелярія повинна бути з розрахунку не менше ніж 8,0 кв.м. на одного співробітника + додатково  6,0 кв.м. Жодна канцелярія суду за площею не відповідає даним нормам.

15. Приміщення для вивчення справ юристами (адвокатами, прокурорами).

Відповідно до п. 6.4.5 таке приміщення повинно бути площею не менше ніж 12,0 кв.м. В суді таке приміщення взагалі відсутнє, як і можливість його облаштувати.

16. Приміщення для ознайомлення громадян зі справами.

Відповідно до п. 6.4.5 таке приміщення повинно бути площею не менше ніж 10,0 кв.м. В суді таке приміщення взагалі відсутнє, як і можливість його облаштувати.

17. Приміщення експедиції.

Відповідно до п. 6.4.6 площа такого приміщення повинна бути не менше 12,0 кв.м. В суді таке приміщення відсутнє. Наразі працівники, що займаються відправкою кореспонденції займають кабінет судді (вакансія).

18. Розташування серверів.

Відповідно до п. 6.4.8 повинно бути окреме приміщення для розташування серверів площею не менше 9,0 кв.м. В суді таке приміщення відсутнє, як і можливість його облаштування. Сервер розташований в кабінеті, площею 16,3 кв.м., який займають одночасно (в порушення норм ДБН) головний спеціаліст з ІТ, провідний спеціаліст з ІТ, головні спеціалісти з кадрової роботи та судової статистики.

19. Кімнати судових розпорядників та старшого судового розпорядника.

Відповідно до п. 6.4.9 ДБН кімнати судових розпорядників необхідно передбачати на одне-два робочих міста площею не менше 9,0 кв.м. та окреме робоче приміщення для старшого судового розпорядника.

20. Площа приміщення кабінету кодифікації.

Відповідно до п. 6.4.12 ДБН такий кабінет повинен бути площею не менше 30,0 кв.м. при кількості суддів більше 8. В суді таке приміщення відсутнє.

21. Приміщення для проведення навчань серед працівників суду (п. 6.4.17 ДБН).

22. Приміщення для підрозділу технічного апарату суду (п.6.4.19).

23. Їдальня або кімната для приймання їжі (п. 6.6.1 ДБН).

24. Буфет (п. 6.6.6 ДБН).

25. Приміщення для соціально-психологічної реабілітації співробітників суду (п. 6.6.7 ДБН).

26. Приміщення для персоналу, що обслуговую будинок (п. 6.6.10 ДБН).

Приміщення, перераховані в пунктах 21-26, відсутні в суді.

За результатами перевірки голова суду черговий раз звернулась до керівництва ТУ ДСА України в Сумській області з проханням вирішити проблему приведення будівлі суду у відповідність сучасним вимогам та державним нормативам.

Варто зазначити, що доступність суду для осіб з інвалідністю та інших мобільних груп населення була предметом перевірки ще в травні 2018 року, анкета за результатами виявлених порушень була направлена на адресу ТУ ДСА України в Сумській області для вжиття заходів в межах повноважень.

 

За повідомленням прес-служби суду