Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Іванівському районному суді Одеської області проведено навчання для працівників суду, щодо спілкування з людьми з інвалідністю та іншими маломобільними групами населення  

03 вересня 2018, 17:34

31.08.2018 року в Іванівському районному суді Одеської області заступником керівника апарату суду Тимофєєвою Юлією Ігорівною було проведено внутрішнє навчання для співробітників, на тему: «Організація роботи працівників Іванівського районного суду Одеської області з людьми з інвалідністю чи особами, які відноситься до інших маломобільних груп населення».

Юлія Ігорівна наголосила всім присутнім, у разі, якщо до суду звертається особа з інвалідністю чи особа, яка відноситься до інших маломобільних груп населення, працівники суду повинні бути ознайомлені із принципами та правилами спілкування з такими відвідувачами суду, щоб надати кваліфіковану допомогу у доступі відвідувачів із обмеженими фізичними можливостями до правосуддя.

Якщо в суд звертається особа з інвалідністю чи особа, яка відноситься до інших маломобільних груп населення, то потрібно трактувати її  в першу чергу як відвідувача, який звернувся за послугою, але при цьому необхідно розуміти і володіти деякими особливостями у спілкуванні.

Треба пам’ятати, що кожна людина з інвалідністю – це така ж людина, як і без інвалідності. Розуміння того, чого саме хоче людина, вимагає зосередження уваги безпосередньо на ній, а не на її інвалідності. Перше й найголовніше необхідно побачити людину. Потреби людини можуть бути різними, підхід до задоволення потреб повинен залишатися однаковим для всіх.

Люди з інвалідністю чи особа, яка відноситься до інших маломобільних груп населення – люди, які ведуть активний спосіб життя і не потребують жалю.

Не всі люди з інвалідністю чи особи, які відноситься до інших маломобільних груп населення, користуються візками. Наприклад, є особи з порушеннями зору, слуху; люди з порушеннями опорно-рухового апарату, які під час ходи можуть використовувати допоміжні засоби, як то паличка, милиці, а також люди з ментальними порушеннями. Крім того, є набагато більше людей з «непомітними» чи «прихованими» ураженнями, як то артрит, серцеві захворювання, ускладнене дихання тощо.

На даному навчанні були висвітлені основні принципи етикету в спілкуванні з людьми з інвалідністю чи особами, які відносяться до інших маломобільних груп населення, правила належної комунікації, а саме етика спілкування та допомога людині з інвалідністю чи особі, яка відноситься до інших маломобільних груп населення.

На завершення навчання, заступник керівника апарату суду Тимофєєва Юлія Ігорівна звернула увагу всіх присутніх на найголовніше правило:

«Не стороніться людей з інвалідністю чи осіб, які відноситься до інших маломобільних груп населення. Якщо Ви готові вести себе з ними з повагою й розумінням, вони не образяться, якщо Ви помилитесь. Треба пам’ятати, що кожна людина з інвалідністю – це така ж людина, як і без інвалідності».

За повідомленням прес-служби суду