Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя вважає, що особа використовує свою посаду у Верховній Раді України для уникнення відповідальності

03 вересня 2018, 11:03

Суддя Миколаївського районного суду Львівської області Карбовнік Ігор Михайлович повідомляє, що у його провадженні перебувала справа про адміністративне правопорушення за статтею 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна).

Суддя звертає увагу, що у протоколі обвинувачений вказав Верховну Раду України як своє місце роботи.

Після неявки громадянина у судове засідання наступне засідання було призначено на 10 вересня 2018 року. 31 липня 2018 року до суду надійшла скарга від вказаного громадянина щодо грубого порушення суддею Карбовніком І.М. прав особи, «відносно якої застосовано статтю 256 КУпАП і складено протокол про ДТП з призначенням справи до розгляду всупереч частини другої статті 276 Кодексу; суддя формально юридично хоче розглянути не підвідомчу справу».

Суддя зазначає, що аналогічну скаргу громадянин надіслав до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

За словами Карбовніка І.М., відповідь на скаргу особа просила надіслати на електронну адресу, яку він використовує як представник Верховної Ради України, що суддя розцінює як наголошення особи на своєму особливому статусі.

1 серпня 2018 року від вказаного громадянина надійшла заява про відвід судді, у якій він звинувачував Карбовніка І.М. у «свідомій протиправній дії, яка підтверджується направленням повістки щодо виклику не до того суду, який має розглядати справу про ДТП».

Суддя вважає, що з метою уникнення відповідальності за вчинене адміністративне правопорушення громадянин звинуватив його у професійній некомпетентності, безвідповідальності, наявності інтересу щодо результатів розгляду справи та змові із представниками правоохоронних органів.

Окрім того, у заяві про відвід громадянин висловив прохання «справу залишити без розгляду», що, на думку судді, теж є спробою уникнути відповідальності.

Як повідомляє Карбовнік І.М., згідно з інформацією з  відкритих джерел вказана особа є юристом за фахом, має звання заслуженого юриста України, входить до складу Науково-консультативної ради при Верховному Суді та є постійним представником Верховної Ради України у Конституційному Суді України.

Суддя зазначає, що громадянину відомо, що він не порушив його права, всі дії щодо організації розгляду справи вчинено відповідно до вимог КУпАП.

Карбовнік І.М. припускає, що особі відомо про те, що наявність скарги на його дії як судді, зокрема звинувачення у попередній змові щодо результату розгляду справи, може негативно вплинути на результати кваліфікаційного оцінювання.

Суддя вважає, оскільки наведені обставини свідчать про втручання в його професійну діяльність та є тиском на суд, він зобов’язаний звернутися із повідомленням до ВРП та Генерального прокурора.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України