Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді обговорили питання стосовно доступу до публічної інформації та захисту персональних даних  

03 вересня 2018, 10:25

В рамках програми Школи з прав людини працівники апарату Верховного Суду взяли участь у дводенному тренінгу. Головна тема заходу – це доступ до публічної інформації та захист персональних даних через призму гарантій Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі – Конвенція) та практики ЄСПЛ.

Метою навчання стало засвоєння принципів Конвенції – реальних інструментів, які ЄСПЛ використовує в діяльності, а їх бачення та розуміння є основою демократичного суспільства. Також увагу приділили аспектам тлумачення змісту норм Конвенції і сфері їх застосування у взаємозв’язку з розвитком правовідносин і змінами, які відбуваються в суспільному житті.

Учасники активно долучилися до дискусії, розглядаючи такі актуальні питання: підходи до тлумачення Конвенції та загальний огляд гарантованих прав; сфера застосування ст. 8 Конвенції – право на повагу до приватного життя; загальні гарантії Закону України «Про захист персональних даних» та зв’язок з Конвенцією; сфера застосування та гарантії ст. 10 Конвенції – свобода вираження поглядів у розрізі доступу до публічної інформації й загальні гарантії Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Тренери Школи з прав людини Назар Кульчицький, Ірина Кушнір та Тетяна Фулей звернули увагу на необхідність державних службовців послуговуватися принципами Конвенції в роботі. Також ішлося про особливості дотримання прав осіб, які звертаються, зокрема, до суду в співвідношенні з доступом до інформації, збиранням, обробкою та зберіганням персональних даних, межами втручання держави в інтереси особи і відповідальністю, пов’язаною з розпорядженням інформацією.

Організаторами тренінгу виступили Координатор проектів ОБСЄ в Україні у межах проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» спільно з Верховним Судом і Українським інститутом з прав людини за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади та Уряду Швейцарії.

 

За повідомленням прес-служби суду