Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За 2017 рік на розгляд до Вінницького районного суду надійшло 14 кримінальних проваджень щодо неповнолітніх

28 серпня 2018, 18:45

Автор: суддя Вінницького районного суду Ю.Ф. Карпінська

    За 2017 рік на розгляд до Вінницького районного суду Вінницької області надійшло 14 кримінальних проваджень, по яким обвинуваченими являються неповнолітні, переважно у віці 15-17 років, а за перше півріччя 2018 року – 5 кримінальних проваджень.

     Скажете: «Не так вже й багато!» Але ж – це діти, які перебували та перебуватимуть на «лаві підсудних» («підсудні» за нормами Кримінального процесуального кодексу України 2012 року – це обвинувачені).

     Що відбувається з дітьми? Відбилися від рук чи вони є такими, якими їх виховали батьки, педагоги, суспільство? Чому інколи дорослі задумуються над питанням: що сталося з дитиною, чому вона так різко змінила свою поведінку? Яку відповідальність за виховання дітей несуть батьки? Де і як виховується молодь?

     Гете писав: «Поведінка – це дзеркало, в якому кожен показує своє обличчя».

     Вчинок реалізує моральну спрямованість поведінки. «Посієш вчинок – пожнеш звичку, посієш звичку – пожнеш характер, посієш характер – пожнеш долю». Людина повинна контролювати свої вчинки.

     Що ж спонукає підлітків до певних вчинків?

     Крадіжки, грабежі є досить поширеними правопорушеннями серед підлітків, особливо дітей з малозабезпечених сімей. Причиною таких злочинів найчастіше є заздрість. Заздрість виникає тоді, коли підлітки бачать ровесників, які добре одягнені, забезпечені найновішими ґаджетами, живуть в розкоші та багатстві (наприклад, життя заможних осіб спостерігається з телепрограми «Світське життя»). Фантазії та мрії про гроші, інші матеріальні статки спонукає підлітків до вчинення правопорушень проти власності. В таких дітей сформовується почуття несправедливості, оскільки саме вони, а не інші діти, живуть в скрутному матеріальному становищі.

     Сьогодні багато підлітків надає перевагу Інтернету та комп’ютерним іграм. Деякі матеріали з соцмереж (особливо такі ігри, як «Синій кит» та інші) впливають на розлади психіки та поведінки дітей, розвивають в них надмірну жорстокість та агресію.

     Велику роль відіграє також такий фактор, як насильство в сім’ї. В майбутньому  діти з таких сімей знущаються над тваринами та над однолітками.

     Іншою причиною вчинення злочинів підлітками є недостатній інтерес батьків до своїх дітей, виховання дітей в неповних сім’ях або в сім’ях з алкогольнозалежними батьками чи батьками, які вживають наркотики.

     Частиною дорослішання підлітків є бажання бути незалежними, побувати в цікавій обстановці, спробувати щось нове. Однак, опиняючись поза увагою своїх батьків, підлітки можуть ризикувати, особливо при таких факторах, як нудьга, нестримна енергія, тиск однолітків.   

     Велика кількість злочинів вчиняється групою неповнолітніх осіб, які перебувають в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

     Належне здійснення попереджувальних заходів – гарантія зниження злочинів та правопорушень. Попередження правопорушень – складна та відповідальна діяльність. В ній повинні брати участь всі: батьки, вихователі, педагоги, правоохоронні органи, громадськість.

     Правове виховання – це частина виховання в цілому. Воно формує переконаність у необхідності суворого додержання законів, прав та обов’язків. Знання неповнолітніми певних законів, норм поведінки, усвідомлення завданої шкоди, відповідальності за свої вчинки зобов’язує добре поводитись та утримує від вчинення правопорушень.

     На мою думку, рання профілактика має розпочинатися вже з дитячого садка, продовжуючись в початкових класах школи, оскільки в такий період в дітей закладаються основи характеру, ставлення до оточуючих та поведінки в побуті.

     А батьки, в свою чергу, повинні не соромитися завжди цікавитися в своїх дітей, де вони знаходяться, чим займаються в той чи інший час, повинні приділяти увагу оточенню, в якому перебувають їхні діти.

     Слід дбати про наших дітей, оскільки їхнє майбутнє в наших руках, а поламану долю дитини, яка має судимість, важко виправити в майбутньому!