Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проект «Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін»: обрано пілотні суди для впровадження змін

27 серпня 2018, 16:30

Добіг кінця другий візит голандського експерта з питань адміністрування судів, судді, заступника голови Амстердамського окружного суду, члена правління суддів Естер де Рой (EstherDeRooij) в рамках міжнародного проекту «Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін», який стартував у травні цього року на базі Апеляційного суду Одеської області.

Свою роботу міжнародний експерт  Естер де Рой в рамках другого візиту продовжила зі співбесід з суддями та працівниками апаратів судів, які були внесені до "мапи" проекту.

Кожен день робочого візиту міжнародного експерта проходив у насиченому графіку. Під час другого візиту було відвідано Іллічівський міський суд Одеської області, Овідіопольський районний суд Одеської області та Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області. 

 

      

 

На початку кожної зустрічі координатори міжнародного проекту, заступник голови Апеляційного суду Одеської області Андрій Дрішлюк та викладач Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України, суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області – Тетяна Шевиріна, презентували присутнім проект та результати онлайн-опитування адвокатів та юристів щодо якості організації роботи судів в Одеському регіоні.

   

Робота ж самого експерта проходила у формі інтерв’ю, кожне з яких тривало 20-40 хвилин, протягом яких експерт виявляла потреби в удосконаленні організації роботи суддів, позитивні та негативні явища організації роботи судів, та ділилась досвідом, який допоміг підвищити ефективність роботи судів у Нідерланадах та, врешті-решт, забезпечити високий рівень довіри суспільства до суду.

За результатами двох візитів було обрано Малиновський районний суд міста Одеси та Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області в якості пілотних для впровадження майбутніх рекомендацій. Апеляційний суд Одеської області як один з ініціаторів проекту також є базою для впровадження та підтримання новітніх організаційних розробок.  

Під час зустрічі з керівництвом та працівниками територіального управління Державної судової адміністрації в Одеській області було обговорено процес забезпечення здійснення судочинства в Одеській області, проведення антикорупційної політики та організаційно-правові перспективи запровадження результатів проекту в практичну діяльність судів Одеської області.

     

Під час зустрічі з керівництвом та фахівцями регіонального відділення Національної школи суддів України, експерт відзначила позитивний досвід України у професійному навчанні майбутніх суддів, а також підтриманні рівня кваліфікації діючих суддів і співробітників апаратів судів. Вона зазначила, що аналог такої установи у Нідерландах відсутній, і функція забезпечення професійного зростання суддів покладена на голову та заступників голови суду. Крім того, були обговорені перспективи підготовки та запровадження спеціалізованих тренінгів з метою практичного запровадження отриманих в рамках проекту результатів.  

     

Проведене за допомогою гугл-форми опитування адвокатів та юристів, які практикують в Одеському регіоні (результати опитування доступні за посиланням - https://oda.court.gov.ua/sud1590/pres-centr/news/543075/ ), дозволило отримати об’єктивну інформацію від відвідувачів судів щодо якості організації роботи судових установ та виявити вектори бажаних змін (опитування триває за посиланням  http://unba.odessa.ua/shanovni-advokaty-proponuyemo-vzyaty-uchast-v-opytuvanni-shho-spryyatyme-rozrobtsi-unifikovanyh-i-prozoryh-pravyl-organizatsiyi-roboty-sudiv-odeskoyi-oblasti-z-metoyu-pidvyshhennya-efektyvnosti-ta-dos/ ).

Вказана інформація стала предметом детального обговорення з адвокатською спільнотою.

    

Проведені зустрічі та аналіз їх результатів дасть можливість експерту внести пропозиції щодо подолання виявлених проблем за допомогою впровадження інноваційних форм та методів судового адміністрування, налагодження внутрішньої комунікації як між підрозділами одного суду, так і між судами в регіоні, формування єдиних стандартів та практики функціонування судів в межах Одеської області та їх впровадження в подальшому в діяльність судової системи України.

Далі слідує кропітка робота команди проекту зі створення робочих груп, вивчення звіту та рекомендацій, що будуть надані міжнародним експертом, обговорення в професійному середовищі ключових проблем застосування та прогалин процесуального законодавства, напрацювання спільних позицій щодо їх подолання. Під час наступного візиту експерт презентуватиме нову форму взаємодії судів з громадянами, суспільством та державою, яка має об’єднати суддів, прокурорів та адвокатів навколо спільних проблем та забезпечити не тільки якісний багатосторонній діалог юристів-професіоналів, але налагодити конструктивний діалог між суспільством, судом та державою та зростання довіри до суду як головної сучасної державної інституції, основним завданням якої є захист прав та інтересів громадян, юридичних осіб від наявних та потенційних порушень.    

За повідомленням прес-служби суду