Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відкрито спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді (оновлено)

27 серпня 2018, 18:48

27 серпня 2018 року Національна школа суддів України розпочала черговий етап добору на посаду суддів − спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді.

З вітальним словом до учасників звернулися ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Станіслав Щотка, член Вищої ради правосуддя Наталя Волковицька, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк та проректор з науково-педагогічної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександр Рожко.

Вітаючи кандидатів на посади суддів з урочистим днем, член ВРП Наталя Волковицька побажала мужності та мудрості усім учасникам навчання, зазначивши, що сьогодні судова система чекає поповнення суддівськими кадрами.

Звертаючись до кандидатів на посади суддів, член ВРП зазначила: «Кожна судова справа є певним дотиком до життя людини. Для прийняття справедливого рішення судді необхідно мати не лише знання та вміти їх використовувати, а й бути здатним покладатися на свій життєвий досвід, розуміти наслідки прийняття певного рішення для особи, виходячи з вимог законодавства».

«Шлях до прийняття мудрого, виваженого та обов’язково справедливого рішення є складним та довготривалим, але кожному кандидату необхідно пам’ятати, що справедливість і верховенство права є фундаментом судочинства», − наголосила Н.Волковицька.

 

Микола Оніщук повідомив, що усього до підготовки приступив 381 слухач у місті Києві та у п’яти регіональних відділеннях Національної школи суддів України, розташованих у Львові, Одесі, Харкові, Дніпрі та Чернівцях.

Кандидатами на посади суддів є не тільки працівники судів, а й науково-педагогічні працівники, адвокати, прокурори та інші категорії кандидатів.

За словами ректора, під час навчання, яке триватиме дев’ять місяців, кандидати матимуть змогу отримати універсальну підготовку з будь-якої спеціалізації. Навчальна програма складатиметься переважно з тренінгів безпосередньо у Національній школі суддів України, а також стажування в судах та ознайомчих візитів до органів досудового розслідування.

Подібна спеціальна підготовка суддів відповідає стандартам Європейського Союзу щодо змісту та форми, що дозволить кандидатам успішно пройти в майбутньому кваліфікаційні іспити та стати компетентними суддями, наголосив М.Оніщук.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська побажала успіхів майбутнім суддям і звернула увагу учасників навчання на необхідність побудови комунікації таким чином, щоб домогтися позитивних результатів у поверненні довіри до судової системи.

Голова Верховного Суду зазначила, що суддя повинен залишатися  суддею не лише під час прийняття рішення, а й виявляти високий рівень культури поведінки і поза судом.

На думку В.Данішевської, навчання у Національній школі суддів України дає змогу значно підвищити свій професійний рівень та опанувати принципи, які, зокрема, застосовують Верховний Суд, Європейський суд з прав людини.

З проходженням важливого етапу учасників навчання привітав заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Станіслав Щотка та зауважив, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України цінує внесок викладачів Національної школи суддів України із числа суддів, що поєднують професійну та викладацьку діяльність. Поряд із засвоєнням знань, що пропонує програма спеціальної підготовки, С.Щотка наголосив на необхідності самопідготовки кожного кандидата.

У своїй вітальній промові Зеновій Холоднюк привітав кандидатів на посаду судді з отриманням нового статусу – слухача Національної школи суддів України - та наближенням до здійснення мрії – стати суддею.

За словами Голови ДСА України, на сьогодні  Національна школа суддів України забезпечує підготовку висококваліфікованих кадрів для системи правосуддя. Зеновій Васильович висловив тверде переконання, що нові високопрофесійні майбутні судді повною мірою зможуть повернути довіру до судової влади, прагнучи від самого початку досягати найвищих результатів у щоденній праці. 

Очільник ДСА України відзначав, що на сьогодні пріоритетним напрямом є проведення судової реформи з метою реалізації принципів верховенства права і забезпечення кожному громадянину права на справедливий розгляд справ незалежним та неупередженим судом. Зеновій Холоднюк підкреслив, що дана реформа забезпечить функціонування судової влади, що відповідає суспільним очікуванням щодо незалежного та справедливого суду, а також європейській системі цінностей та стандартам захисту прав людини. 

 На думку проректора з науково-педагогічної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександра Рожка, прямим інструментом для здобуття знань учасниками спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді є забезпечення комфортних умов навчання, що є одним із головних завдань Університету.

 

За повідомленням ВРП, НШСУ

 

Спеціальна підготовка кандидатів на посаду судді: Дніпро

Сьогодні, 27 серпня 2018 року, в приміщенні Дніпропетровського окружного адміністративного суду Національною школою суддів України розпочато роботу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, яка триватиме дев’ять місяців.

За повідомленням прес-служби суду

 

Відкриття спеціальної підготовки: Харків

     У відкритті спеціальної підготовки в Харківському регіональному відділенні Національної школи суддів, в якому проходити спеціальну підготовку будуть 58 кандидатів на посаду судді, взяли участь голова Харківського окружного адміністративного суду Ольга Панченко та заступник голови Харківського окружного адміністративного суду Михайло Спірідонов.

     Як керівництво суду, який є платформою для проведення зокрема практичної підготовки майбутніх кандидатів та суддівський корпус якого бере участь у спеціальній підготовці як тренери Національної школи суддів України, Ольга Панченко та Михайло Спірідонов також привітали кандидатів з початком спеціальної підготовки, та побажали їм, як майбутнім колегам, довести свою гідність та високу професійну та духовну сталість, яку в майбутньому кандидати використовуватимуть на теренах судової влади вже в якості суддів.

 

За повідомленням прес-служби суду

У Чернівцях спеціальну підготовку проходитимуть 16 майбутніх суддів.

 

   

 

В Одеському регіональному відділенні знання та навички, необхідні для судді нової генерації здобуватимуть 35 слухачів. 

 

 

 


 У Львові освоювати науку і практику, як ефективно виконувати повноваження судді  будуть 96 слухачів.

 

За повідомленням НШСУ