Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Трускавецькому міському суді Львівської області проведено круглий стіл «Проблемні питання, що виникають під час виконання покарань, призначених з випробуванням. Пробаційні програми»  

22 серпня 2018, 10:56

       21 серпня 2018 року в Трускавецькому міському суді Львівської області проведено круглий стіл за участі судді-спікера Василюк Тетяни Василівни, старшого інспектора Дрогобицького  МРВ з питань пробації (м.Трускавець) філії  Державної установа «Центр пробації» у Львівській області майора внутрішньої служби Романської Оксани Володимирівни, заступника керівника апарату суду Ірини Лесович, помічника судді Ірини Луцької, фахівця першої категорії Дрогобицького  МРВ з питань пробації (м.Трускавець) філії  Державної установа «Центр пробації» Степана Мінчака на тему: «Проблемні питання, що виникають під час виконання покарань, призначених з випробуванням. Пробаційні програми». Захід проведено з метою обговорення сучасного стану інституту пробації, пов’язаних із ним запроваджених змін до законодавства, а також ефективних механізмів реалізації цих змін для зниження рівня злочинності та запобігання в майбутньому вчиненню злочинів.   

       Захід розпочала суддя-спікер Трускавецького міського суду Львівської області Василюк Тетяна Василівна, наголосивши на меті круглого столу – взаємодії органів та служб для ефективного застосування покарань з метою перевиховання осіб, що вчинили злочини та озвучила основні переваги таких програм  та досвід їх застосування в країнах Європи. Також зазначила, що з 1 січня 2018 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених» запроваджується  можливість застосування щодо засуджених пробаційних програм.

       Пробаційною програмою є програма, що призначається за рішенням суду особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням, та передбачає комплекс заходів, спрямованих на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити.

       Суб’єктами пробації є засуджені, щодо яких за рішенням суду та відповідно до закону застосовуються наглядові, соціально-виховні заходи, та обвинувачені, щодо яких органом пробації готується досудова доповідь.

       Також суддя зауважила, що орган пробації забезпечує подання до суду, у межах територіальної юрисдикції якого він розташований, інформації про затверджені пробаційні програми, визначені в них завдання, зміст заходів, оцінку результатів реалізації пробаційної програми, іншої додаткової інформації про пробаційні програми та наявність фахівців, які пройшли відповідне навчання щодо реалізації пробаційних програм

       Старший інспектор Дрогобицького  МРВ з питань пробації (м.Трускавець) філії  Державної установа «Центр пробації» у Львівській області майор внутрішньої служби Романська Оксана Володимирівна ознайомила присутніх з видами пробаційних програм, що можуть застосовуватись до засуджених, їх метою, порядком проходження. Вона наголосила, що наказом Міністерства юстиції України від 11.06.2018 року затверджено наступні пробаційні програми для неповнолітніх та повнолітніх суб’єктів пробації: «Попередження вживання психоактивних речовин», «Зміна прокримінального мислення», «Подолання агресивної поведінки».  Зокрема наголосила, що у день отримання рішення суду, який поклав на суб’єкта пробації обов’язок проходження пробаційної програми, керівник органу пробації доручає представнику персоналу органу пробації, який пройшов відповідне навчання, реалізацію пробаційної програми (куратор пробаційної програми). Реалізація пробаційної програми передбачає: складання графіка реалізації пробаційної програми; виконання заходів, передбачених пробаційною програмою; оцінку результатів проходження пробаційної програми; підготовку висновку про виконання заходів, передбачених пробаційною програмою.

       На завершення зустрічі більшість з присутніх висловили переконання, що пробаційні програми є важливими для виправлення суб’єктів пробації, звільнених від відбування покарання з випробуванням, на яких судом покладено обов’язок проходження пробаційних програм, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

       Подібні зустрічі завжди стають гарним майданчиком для жвавого обговорення проблемних питань, а тому учасники заходу планують проведення подібних обговорень і в майбутнбому.

 

За повідомленням прес-служби суду