Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У справі про групове зґвалтування в м. Сарни суд викликав свідків

22 серпня 2018, 09:01

             Костопільським районним судом Рівненської області було продовжено судовий розгляд по кримінальному провадженню про обвинуваченню чотирьох жителів Сарненського району  Рівненської області в незаконному позбавленні волі людини за попередньою змовою групою осію, зґвалтуванні вчиненого групою осіб, насильницькому задоволення статевої пристрасті неприродним способом, що мало місце 31 січня 2018 року в м. Сарни. Санкція однієї із статей передбачає покарання у виді позбавлення волі до дванадцяти років. 

          Дане кримінальне провадження до Костопільського районного суду надійшло 3 травня 2018 року за підсудністю із Сарненського районного суду. Розгляд слуханням справи проводиться колегіально у складі трьох суддів Костопільського районного суду під головуванням судді Олійника П.В. та двох суддів Цвіркуна О.С., Левчук В.В.

          4 травня 2018 року суд задовільнив клопотання прокурора та продовжив чотирьом обвинуваченим строк тримання під вартою до 2 липня 2018 року.

          27 червня 2018 року обвинуваченим знову продовжено строк тримання під вартою до 25 серпня 2018 року.

          Розгляд слухання справи проходить у закритому судовому засіданні.

         20 серпня 2018 року суд ухвалив проводити розгляд  клопотань прокурора про продовження строків тримання під вартою всіх обвинувачених у відкритому судовому засіданні, зважаючи на значний громадський інтерес до цієї справи та з метою сформування громадської думки шляхом отримання громадськістю об’єктивної інформації та враховуючи, що під час розгляду клопотання прокурора про продовження строків тримання під вартою не будуть розголошуватися відомості, які служили підставою для прийняття ухвали про розгляд справи в закритому судовому засіданні.

Під час розгляду клопотань прокурора про продовження строків тримання під вартою були присутні представники ЗМІ з телеканалів: «Прямий», «НТН», «ICTV», «UA: Рівне».

          Суд у складі колегії розглянувши клопотання прокурора про продовження строку дії запобіжного заходу обвинуваченим та заслухавши думку учасників судового процесу ухвалив змінити запобіжний захід всім обвинуваченим з тримання під вартою на домашній арешт на строк два місяці.

          Вирішуючи питання зміни запобіжного заходу суд врахував практику ЄСПЛ, яка говорить, що запобіжний захід у вигляді тримання під вартою повинен застосовуватись лише у виняткових випадках. Після спливу певного проміжку часу (досудового розслідування, судового розгляду) навіть обгрунтована підозра у вчиненні злочину не може бути єдиним виправданням тримання під вартою обвинувачених. Прокурором в судовому засіданні  не були надані докази ризиків, що обвинувачені будуть переховуватись від слідства та суду, перешкоджати здійсненню правосуддя, вчиняти нові правопорушення, в тому числі не надав доказів вчинення обвинуваченими або іншими особами за змовою незаконних дій, спрямованих на фальсифікацію або знищення доказів. Саме по собі невизнання обвинуваченими вини не може розцінюватись як наявність ризику. Жодних нових ризиків окрім тих, які вказувались прокурором раніше, ним не зазначено.

          Учасникам кримінального провадження роз’яснено, що ухвала про зміну запобіжного заходу є остаточною та оскарженню не підлягає.

В судовому засіданні оголошено перерву для виклику свідків до 14 год. 30 хв. 27 серпня 2018 року.

                                                                      

Суддя-спікер Л.А. Грипіч