Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВККСУ закликає міжнародні організації рекомендувати найсильніших кандидатів до Громадської ради міжнародних експертів, а ЗМІ — не спекулювати на цьому процесі

20 серпня 2018, 09:23

Вища кваліфікаційна комісія суддів України очікує на ефективну роботу  міжнародних організацій у питанні формування  Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ), яка допомагатиме Комісії у проведенні конкурсу до Вищого антикорупційного суду.

ГРМЕ утворюється ВККСУ  строком на шість років для сприяння у підготовці рішень із питань призначення на посади суддів Вищого антикорупційного суду та бути її допоміжним органом.

Міжнародні організації, вказані Міністерствам закордонних справ як такі, що співпрацюють з Україною в питаннях запобігання корупції, вже отримали від Комісії листи з проханням рекомендувати своїх кандидатів до майбутнього складу ГРМЕ. «Ми хочемо, щоб були запропоновані найкращі кандидати, з яких можна обрати професійний і фаховий склад ГРМЕ для виконання функцій, покладених на них законом. Це є зоною відповідальності міжнародних організацій», — зазначив Голова ВККСУ Сергій Козьяков.

Міжнародні організації можуть запропонувати щонайменше по два кандидати на одну вакансію до ГРМЕ. З мінімум дванадцяти кандидатур експертів Комісія обере шість. Строк роботи  членів ГРМЕ становитиме два роки.

Статтею 9 Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» встановлено чіткі критерії, яким повинен відповідати кандидат у члени ГРМЕ, а саме: мати бездоганну ділову репутацію; високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, досвід роботи в інших країнах не менше ніж п’ять років із здійснення процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення в суді чи здійснення судочинства у справах, пов’язаних з корупцією.

Кандидатами у члени ГРМЕ можуть бути як українці, так і іноземці.

«Мета Комісії на цьому етапі  —  сформувати дійсно дієвий орган, який зможе виконати великий обсяг навантаження: досконало володіти особливостями процедури проведення конкурсу, вивчати великі обсяги матеріалів  досьє кандидатів, мати високі професійні навички та репутацію, до якої немає питань у громадськості України. Комісія оприлюднить інформацію про всі кандидатури на сайті для можливості їх широкого обговорення та обере до складу ГРМЕ кращих із запропонованого нам переліку за критеріями, визначеними в Законі», — зауважив Сергій Козьяков.

Наголошуємо, що розповсюдження деякими недобросовісними ЗМІ інформації стосовно впливу ВККСУ на міжнародні організації під час визначення кандидатур у ГРМЕ є дезінформацією і не відповідає дійсності.

Звертаємо увагу, що Комісія чекає пропозицій від міжнародних організацій стосовно кандидатур до Громадської ради міжнародних експертів, зокрема, погоджених між самими організаціями, і не має будь-якого впливу на їх одноосібне або спільне рішення щодо подання кандидатур до складу ГРМЕ.

Закликаємо засоби масової інформації утриматись від розповсюдження неправдивої інформації та не спекулювати на темі конкурсу до Вищого антикорупційного суду.   

ВККСУ зацікавлена в обранні сильних фахівців професійно та репутаційно, адже від цього залежить реальна допомога упроведенні конкурсу з обрання суддів до Вищого антикорупційного суду. 

За повідомленням прес-служби ВККСУ