Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув на користь держави більше півмільйона гривень шкоди за незаконну порубку дерев лісу

17 серпня 2018, 11:05

Господарський суд Чернівецької області встановив факт незаконної порубки дерев в межах смт. Берегомет Вижницького району Чернівецької області та стягнув на користь держави шкоду в сумі 515 626,00 гривень.

Відповідне рішення суд ухвалив 27 липня 2018 року у справі № 926/870/18 за позовом Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області про стягнення з Національного природного парку "Вижницький" шкоди завданої навколишньому природному середовищу в сумі 515 626,00 грн.

В ході розгляду справи судом встановлено, що 03.02.2014 року між директором НПП "Вижницький" та працівником парку - майстром з охорони природи було укладено договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, згідно якого останній взяв на себе повну матеріальну відповідальність за збереження довірених йому матеріальних цінностей і у встановленому законом порядку повинен був відповідати за їх збереження.

Однак, майстер з охорони природи як службова та матеріально-відповідальна особа в період з 05.12.2013 року по 02.01.2015 року не здійснював належних дій щодо попередження і припинення порушень природоохоронного законодавства та допустив незаконну порубку 90 (дев’яносто) дерев породи ялина, ялиця та бук на території національного парку “Вижницький”

Вказана обставина підтверджується вироком Вижницького районного суду Чернівецької області від 06.12.2017 року, яким працівника НПП «Вижницький» визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 367 ч. 2 КК України (посадова недбалість).

Вирішуючи даний спір, суд виходив з того, що  відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи: винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників; винні у порушенні строків лісовідновлення та інших вимог щодо ведення лісового господарства, встановлених законодавством у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісів, а підприємства, установи, організації і громадяни зобов’язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України. Окрім того, в силу положень Цивільного кодексу України саме юридична особа відшкодовує шкоду, завдану її працівником під час виконання ним своїх трудових ( службових) обов'язків.

З огляду на викладене суд дійшов висновку, що відповідач, як лісокористувач, не дотримавшись вимог законодавства в частині забезпечення охорони та захисту лісових насаджень, допустив незаконну порубку дерев лісу, внаслідок чого державі було заподіяно шкоду в сумі 515 626,00 гривень., яка і стягнути за рішенням суду.

Повний текст рішення є загальнодоступними в Єдиному державному реєстрі судових рішень (http://www.reyestr.court.gov.ua).

За повідомленням прес-служби суду