Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття злочину стосовно суддів Жовтневого районного суду міста Маріуполя

16 серпня 2018, 17:21

16 серпня 2018 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів Жовтневого районного суду міста Маріуполя Ковтуненка В.О., Папаценка П.І., Музики О.М., Ікорської Є.С., які поскаржилися на незаконне встановлення приладів фіксації  у їхніх робочих кабінетах.

До ВРП 18,19 та 26 червня 2018 року надійшло кілька звернень від зазначених суддів про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Зокрема, у зверненнях зазначено, що 14 червня 2018 року у робочому кабінеті суддів Ікорської Є.С. та Музики О.М. № 17 було виявлено два невизначені предмети, що за попереднім оглядом схожі на мікрофон для прослуховування та камеру спостереження, яка була зафіксована так, що в її поле зору потрапляли робочий стіл, комп’ютер та матеріали справ. Вказані пристрої розміщувалися безпосередньо над робочим столом судді Музики О.М.

За цим фактом суддя Ікорська Є.С. здійснила дзвінок на «гарячу лінію» Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях.

Під час проведення оперативних дій працівниками Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях було виявлено ще один мікрофон прослуховування, який розташовувався на підвісній стелі біля входу до кабінету, а також дріт від прослуховуючої апаратури та для здійснення відеозйомки кабінетів № 11 та № 17.

У робочому кабінеті голови суду Кірякової Н.П. за попередніми відомостями відсутні прослуховуючі засоби, однак було виявлено блок живлення та пристрій для отримання та передачі даних.

Головним управлінням Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 15 червня 2018 року за частиною першою статті 359 Кримінального кодексу України (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації).

Судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя вважають, що проведення незаконного фіксування на звукозаписувальні засоби та відеофіксація можуть негативно вплинути на забезпечення таємниці проведення досудового розслідування кримінальних справ.

На запит члена ВРП Ігоря Артеменка надійшов лист Генеральної прокуратури України, у якому підтверджено, що слідчим відділом другого управління ГУ СБ України в Донецькій та Луганській областях здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом виявлення в службових кабінетах Жовтневого районного суду міста Маріуполя комплексу предметів, схожих на спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації.

Крім того, повідомлення суддів Папаценка П.І., Музики О.М., Ікорської Є.С. про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя долучено до матеріалів кримінального провадження, у межах якого проводяться першочергові слідчі дії. Стан досудового розслідування вказаного кримінального провадження перебуває на контролі в прокуратурі Донецької області.

16 серпня 2018 року Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування вказаного злочину.

 

Прес-центр судової влади України