Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВККСУ обговорили рекомендації щодо вдосконалення методик перевірки особистих морально-психологічних якостей суддів та кандидатів на суддівські посади

16 серпня 2018, 14:57

15 серпня 2018 року у приміщенні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відбулася презентація звіту та рекомендацій, підготовлених експертом Програми USAID «Нове правосуддя» д-р Франком Ван Лайком (Нідерланди), за результатами аналізу методик та інструментів тестування морально-психологічних якостей суддів та кандидатів на суддівські посади.

У межах співпраці Комісії з Програмою USAID «Нове правосуддя» д-р Франк Ван Лайк, експерт з міжнародним досвідом проведення психологічного тестування кандидатів на посади суддів, здійснив незалежний аналіз напрацьованих фахівцями факультету психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка методик та інструментів психологічного тестування суддів та кандидатів на суддівські посади. За результатами аналізу д-р Франк Ван Лайк підготував звіт та розробив низку рекомендацій щодо вдосконалення запропонованого національними експертами психологічного інструментарію, які ВККСУ могла би використовувати як в процедурах добору кандидатів на посади суддів, так і для кваліфікаційного оцінювання діючих суддів.

Під час зустрічі сторони обговорили особливості проведення тестування морально-психологічних якостей суддів та кандидатів на суддівські посади в Україні, а також кращі зарубіжні практики використання психологічного тестування під час добору суддів.

Участь у зустрічі взяли Олександр Піскун, керівник програм розвитку демократії та врядування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Девід Майкл Вон, керівник Програми USAID «Нове правосуддя», Анна Сухова, юридичний радник Програми USAID «Нове правосуддя», а також фахівці факультету психології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

ВККСУ на заході представили Голова Комісії Сергій Козьяков, заступник керівника секретаріату Комісії Олександр Биструшкін та директор департаменту суддівської кар’єри секретаріату Комісії Тарас Нешик.

Наприкінці зустрічі представники Комісії подякували експертам за цікаву та змістовну презентацію та висловили готовність й надалі співпрацювати у питаннях розроблення психологічного інструментарію.

Довідково:

Програма реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з жовтня 2016 року.

Мета програми – надання підтримки судовій владі, Уряду, Парламенту, громадянському суспільству та народу України у здійсненні судової реформи з урахуванням конституційних змін 2016 року та Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки.

Програма «Нове правосуддя» ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх Проектів USAID «Україна: верховенство права» й «Справедливе правосуддя» та використовує їх досягнення для координації тісної співпраці з українськими партнерами, проектами USAID, Урядом США та іншими проектами міжнародних донорських організацій в Україні.

За повідомленням прес-служби ВККСУ