Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішенням Господарського суду Одеської області повернуто до державної власності Одеський портовий елеватор вартістю понад 260 млн грн.

14 серпня 2018, 12:28

За рішенням Господарського суду Одеської області від 01.08.2018р. у справі №916/665/18 позов заступника прокурора Одеської області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України в особі Міністерства аграрної політики та продовольства України до ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України», Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Григорян Д.Г. про визнання права власності за державою Україна в особі Кабінету Міністрів України на цілісний майновий комплекс загальною площею 25039,4 м2, вартістю 261 311 178 грн. задоволено повністю. Справу розглядала суддя Ірина Малярчук.


Господарський суд, здійснивши системний аналіз норм законодавства, встановив, що зміна правового режиму державного майна, може бути здійснена лише в процесі приватизації, проведеної відповідно до положень законодавства за відповідним рішенням власника майна, в даному випадку Кабінету Міністрів України. Наразі рішення власника щодо приватизації майна державної форми власності та рішення власника щодо реорганізації підприємства державної форми власності шляхом його перетворення у приватне акціонерне товариство, 100% акцій якого належить державі, не є одним і тим же актом, а тому в результаті процесу перетворення підприємства не може відбуватись зміна правового режиму державного майна.


Також, слід зазначити, що Кабінетом Міністрів України не приймалось рішення щодо зміни правового режиму спірного цілісного майнового комплексу, яке відповідно до Відомостей з державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 18.07.16р. було зареєстровано на праві державної форми власності.
З огляду на те, що за умови не виключення цілісного майнового комплексу із переліку майна, яке не підлягає приватизації, заборона на внесення спірного майна до статутного (складеного) капіталу товариства прямо виплаває із закону, що свідчить про надання спірного нерухомого майна Відповідачу ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України», для здійснення статутної діяльності, а не у власність, - зміна форми власності на спірне майно з державної на приватну була здійснена за відсутності законних на то підстав.


Крім того, судом було враховано судову практику, що склалась в аналогічних правовідносинах, зокрема у постановах Верхового Суду від 28.03.18р. у справі №925/792/17, від 08.05.18р. у справі №925/875/17.


Господарський суд, оцінивши докази у справі у їх сукупності, дійшов до висновку, що заявлені прокурором позовні вимоги є обґрунтованими та доведеними, та ухвалив рішення, яким:
- визнано право власності за державою Україна в особі Кабінету Міністрів України на цілісний майновий комплекс, складовими частинами якого є: будівля портового елеватора, депо тепловоза, гараж для автотранспорту, підсобне та ін.;
- визнано незаконним та скасовано рішення про державну реєстрацію прав та їх, згідно з яким за ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» зареєстровано право приватної власності на цілісний майновий комплекс;
- визнано незаконним і скасовано запис про право приватної власності ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» на цілісний майновий комплекс.

Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (reyestr.court.gov.ua).

 

За повідомленням прес-служби суду