Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд започаткував співробітництво з Федеральною судовою палатою Німеччини  

14 серпня 2018, 11:24

З 6 по 8 серпня делегація Верховного Суду на чолі з Головою Валентиною Данішевською відвідала Федеративну Республіку Німеччини та започаткувала співробітництво з Федеральною судовою палатою Німеччини (далі – ФСП).

До складу делегації також увійшли голова Касаційного кримінального суду у складі ВС Станіслав Кравченко, суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС Володимир Кравчук, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Володимир Погребняк, суддя Касаційного цивільного суду у складі ВС Євген Синельников і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.

Метою візиту було налагодження професійних контактів та обмін досвідом з важливих питань щодо здійснення судочинства, серед яких – механізми забезпечення єдності судової практики.

Валентина Данішевська поінформувала німецьких колег про зміст і перебіг судової реформи в Україні. Йшлося, зокрема, про роботу Верховного Суду. Судді ФСП були вражені кількістю справ, які перебувають на розгляді у ВС – лише переданих Верховним Судом України та вищими судами справ налічується понад 76,5 тис. Крім того, щоденно до Верховного Суду надходять нові справи.

«На нас покладено велику відповідальність та багато завдань. Але головне – в нас є бажання зробити судову систему незалежною та повернути довіру людей», – зазначила Валентина Данішевська.

Президент ФСП Беттіна Лімперг поінформувала українських колег про завдання і роботу ФСП, а також про взаємодію з судами всіх рівнів.

«Надзвичайно важливо мати довіру до громадян. У минулому судова система Німеччини двічі втрачала свою довіру, але тепер вона працює злагоджено та ефективно, а рівень довіри громадян є дуже високим», – зауважила Беттіна Лімперг і наголосила, що цього вдалося досягти завдяки запровадженню системи фільтрів справ, чіткому розмежуванню юрисдикцій та співпраці з судами усіх рівнів. Дуже важливим є глибоке і фахове опрацювання справ, що надалі впливатиме на розвиток права.

Під час зустрічі обговорили особливості роботи ФСП. Наприклад, існують чіткі підстави для допуску справи до суду – принциповий характер справи, подальший розвиток права (формулювання тез, напрямів,  інтерпретація законодавчих положень, заповнення прогалин) та дивергенція, коли апеляційний суд відхиляється від позиції рівного за рангом або вищого суду.

Сторони також звернули увагу на відкритість ФСП для громадян і прозорість судового процесу. Більшість слухань мають публічний характер. Наприклад, цивільні справи переважно розглядаються в усному провадженні задля забезпечення участі громадськості в судовому засіданні. Лише в окремих випадках для розгляду справ передбачено письмове провадження.

Водночас допуску до розгляду касаційної кримінальної  скарги у ФСП не існує, адже найчастіше це письмові провадження. Якщо сенати мають різні правові позиції або ж це стосується правового питання, що матиме значення для розвитку права, справа передається на розгляд Великого сенату, що складається з двох суддів та Президента ФСП. Таке рішення є обов’язковим для всіх сенатів.

Судді з Німеччини окреслили шляхи забезпечення єдності судової практики, яка досягається завдяки фаховій спеціалізації суддів (що утворюють сенати), чіткому визначенню юрисдикції, здатності суддів дослуховуватись до думки один одного та спрямованості усіх суддів на забезпечення права громадян на справедливий суд  і єдність судової практики.

Беттіна Лімперг також повідомила, що між суддями відбувається постійна комунікація – судді ФСП відвідують суди нижчих інстанцій задля фахового обміну думками, виступають з доповідями з питань правозастосування. Крім того, ФСП може посилатись на рішення суду нижчої інстанції й цитувати його. Це забезпечує  справедливість, обґрунтованість і зрозумілість винесених рішень.

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Німеччині Андрій Мельник та Генеральний консул Юрій Ярмілко долучились до участі під час фахового обговорення у ФСП.

Делегація Верховного Суду відвідала Вищий суд федеральної землі Баден-Вюртемберг. Під час зустрічі з Президентом цього суду Александром Ріделем та суддями Гельмутом Перроном та Юлією Курц відбулося фахове обговорення щодо впливу судової практики вищих судів Федерації на судочинство Вищого суду та незалежність суддів. У зустрічі також взяв участь головуючий суддя Вищого суду землі в м. Карлсруе, керівник Відділу роботи Президії д-р Єнс Мартін Цеппернік, який поінформував українських суддів про повноважень та завдання Президії суду.

Верховний Суд висловлює щиру вдячність Німецькому фонду міжнародного правового співробітництва за сприяння в організації візиту.

   

За повідомленням прес-служби суду