Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до ГПУ щодо розкриття злочину стосовно судді Лисичанського міського суду Луганської області Калмикової Ю.О.

10 серпня 2018, 12:21

До Вищої ради правосуддя 10 квітня 2018 року надійшло повідомлення судді Лисичанського міського суду Луганської області Калмикової Юлії Олександрівни, у якому зазначено, що у її провадженні перебуває цивільна справа за позовною заявою головного лікаря Лисичанської комунальної лікувально-профілактичної поліклініки міста Лисичанська Козлова В.В., Пивоварової Н.М. до комунальної установи «Територіальне медичне об’єднання м. Лисичанськ» про визнання незаконним та скасування наказу.

Суддя повідомляє, що 2 квітня 2018 року директором комунальної установи «Територіальне медичне об’єднання м. Лисичанськ» Старченком Г.М. подано скаргу до Сєвєродонецького міського суду Луганської області на бездіяльність слідчого прокуратури Луганської області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань в порядку статті 303 Кримінального процесуального кодексу України (рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження).

У зазначеній скарзі Старченко Г.М. опротестовує відмову слідчого внести до ЄРДР відомості про вчинені, на його думку, суддею Лисичанського міського суду Луганської області Калмиковою Ю.О. при постановленні ухвали від 13 березня 2018 року кримінальні правопорушення, передбачені частиною першою статті 375 (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), частиною першою статті 366  Кримінального кодексу України (складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів), про що він подавав відповідну заяву до прокуратури Луганської області.

Суддя вважає, що такі дії відповідача у цивільній справі мають ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів).

Калмикова Ю.О. також повідомляє, що 12 березня 2018 року під час розгляду цивільної справи вона постановила ухвалу про відновлення провадження у справі та призначення її до розгляду по суті на 4 квітня 2018 року.

13 березня 2018 року суддею постановлено ухвалу про виправлення описки в ухвалі від 12 березня 2018 року і замість зазначеного «у відкритому судовому засіданні» ухвалено вважати правильним «у підготовчому судовому засіданні». Вказана ухвала суду відповідачем не оскаржувалася та набрала законної сили.

Натомість замість оскарження ухвали у передбачений законом спосіб 19 березня 2018 року відповідачем подано заяву до прокуратури Луганської області про вчинені, на його думку, кримінальні правопорушення, передбачені частиною першою статті 375, частиною першою статті 366 Кримінального кодексу України.

За таких обставин суддя Лисичанського міського суду Луганської області Калмикова Ю.О. вважає, що подання зазначеної заяви директором комунальної установи «Територіальне медичне об’єднання м. Лисичанськ» Старченком Г.М. про внесення до ЄРДР відомостей про скоєння нею кримінального правопорушення до закінчення розгляду цивільної справи має ознаки впливу на суд.

Крім того, суддя повідомила, що на час звернення Старченка Г.М. із заявою до прокуратури судовий розгляд цивільної справи не завершений.

На запит члена ВРП 9 липня 2018 року надійшов лист заступника начальника Департаменту – начальника управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України О. Лукашенка, у якому зазначено, що 28 квітня 2018 року СВ Лисичанського ВП ГУ НП в Луганській області за фактом втручання в діяльність судді розпочато кримінальне провадження за частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення).

9 серпня 2018 року Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину, вчиненого стосовно судді Лисичанського міського суду Луганської області Калмикової Ю.О., у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

Прес-центр судової влади України