Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Апеляційному суді Херсонської області обговорили новели цивільного процесуального законодавства та особливості оцінки доказів у кримінальному провадженні

08 серпня 2018, 10:25

07 серпня 2018 року, на базі Апеляційного суду Херсонської області, за сприяння керівництва Національної школи суддів України та за програмою Національної школи суддів України відбувся круглий стіл, в рамках якого судді першої та апеляційної інстанцій Херсонської області обговорили важливі питання застосування  національного цивільного та кримінального процесуального законодавства. Так, в ході зустрічі було опрацьовано дві теми: «Новели Цивільного процесуального кодексу України» та «Допустимість доказів у кримінальному провадженні».

Захід організовано Національною школою суддів України з метою вдосконалення знань процесуального законодавства та обговорення актуальних питань правозастосування у світлі останніх законодавчих змін.

Участь у роботі круглого столу взяли член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, доктор юридичних наук, Заслужений юрист України Павло Луцюк та заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України Галина Юровська.

Звернувшись із вітальним словом, Павло Луцюк відзначив важливість подібних заходів для підвищення професійного рівня суддів, а отже забезпечення функціонування висококваліфікованого та відповідального суддівського корпусу і розбудови судової влади загалом.

Голова апеляційного суду Олександр Коровайко звернув увагу на те, що у світлі постійного оновлення процесуального законодавства дуже важливими та цінними є спільне обговорення і обмін досвідом у сфері практичного застосування вказаних норм суддями з метою забезпечення єдиного розуміння та правозастосування норм Цивільного процесуального та Кримінального процесуального кодексів України.

Робота круглого столу розпочалася із презентації Галини Юровської на тему «Новели Цивільного процесуального кодексу України», в ході якої було обговорено актуальні питання застосування нововведень у цивільному процесі, зокрема, доповідач окремо звернула увагу на нові вимоги до представництва у цивільних справах, особливості розгляду справ у спрощеному порядку, порядку відшкодування судових витрат, застосування судами заходів процесуального примусу тощо. 

                               

Також окремим блоком у роботі круглого столу було обговорення питань застосування практики Верховного Суду України, огляд останніх постанов Великої Палати Верховного Суду, прийнятих в порядку розгляду на підставі відступлення від висновку Верховного Суду України, зокрема, у сфері кредитних правовідносин, захисту прав споживачів, щодо застосування окремих положень Закону України «Про іпотеку», нарахування процентів за користування чужими грошовими коштами на рівні облікової ставки Національного банку України, обчислення пені за прострочення сплати аліментів  тощо, а також окрему увагу було приділено тим питанням у судовій практиці, які наразі є предметом розгляду суддями Великої Палати Верховного Суду.

Другою частиною роботи круглого столу було обговорення допустимості доказів у кримінальному провадженні, яку очолив Павло Луцюк.

Так, під час обговорення окрему увагу було приділено особливостям застосування судами положень Кримінального процесуального кодексу України щодо умов визнання доказу допустимим на підставі нормативного та функціонального аналізу положень Конституції України, міжнародних актів у сфері захисту прав людини та відповідного національного законодавства.

Після завершення активної та плідної роботи круглого столу, учасники заходу висловили вдячність та бажання продовжити гарну традицію проведення спільних зустрічей.

 

За повідомленням прес-служби суду