Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чесна і непідкупна судова система – основа демократії і верховенства права. Коментарі щодо Бангалорських принципів поведінки суддів

01 серпня 2018, 17:36

Пропонуємо Вашій увазі переклад Коментарів щодо Бангалорських принципів поведінки суддів, що нині розглядаються як документ, яким послуговуються всі системи права й судочинства.

Коментарі містять, зокрема, 6 розділів-показників: незалежність, об’єктивність, чесність і непідкупність, дотримання етичних норм, рівність, компетентність і старанність.

У передмові до Коментарів Голова Суддівської групи з питань дотримання принципів чесного судочинства Крістофер Г. Вірамантрі зазначає, що чесна і непідкупна судова система є основою дотримання принципів демократії і верховенства права: «Навіть коли всі інші засоби захисту не діють, судова система забезпечує громадянам надійний тил від будь-яких посягань на передбачені законом права і свободи».

«Бангалорські принципи є документом, який потенційно має величезну цінність не тільки для судових органів всіх країн, але й для широкої громадськості та всіх, хто прагне до забезпечення надійної основи для беззастережної доброчесності судочинства у всьому світі», – наголошує Крістофер. Г. Вірамантрі.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України застосовує Бангалорські принципи та коментарі щодо них під час здійснення кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді, а також проведення конкурсних процедур.

Ознайомитися з текстом Бангалорських принципів та коментарів щодо них можна за відповідними посиланнями.

Неофіційний переклад Коментарів щодо Бангалорських принципів поведінки суддів українською мовою здійснено в межах канадсько-українського Проекту «Підтримка судової реформи в Україні», який фінансується Урядом Канади через Міністерство міжнародних справ.

 

Джерело