Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Неповага до суду: Чаплинським райсудом Херсонської області узагальнено судову практику

30 липня 2018, 16:51

На виконання завдання апеляційного суду Херсонської області від 27.07.2018 року № 01-2/30/2018 про узагальнення судової практики за 2017 – I півріччя 2018 років щодо притягнення осіб до відповідальності за неповагу до суду, оскарження та перегляду таких постанов вищими інстанціями, Чаплинським районним судом Херсонської області вивчено матеріали про адміністративні правопорушення, які перебували у провадженні суду протягом 2017 – I півріччя 2018 років та  встановлено наступне.

Відповідно до обліково-статистичних даних про роботу Чаплинського районного суду Херсонської області, у 2017 році в провадженні суду перебувала 421 справа про адміністративне правопорушення, з них розглянуто 368 справ про адміністративне правопорушення, в тому числі 1 справу про адміністративне правопорушення  за ст. 185-3 ч.1 КУпАП (прояв неповаги до суду), що складає 3,68 % від загальної кількості розглянутих справ.

Відповідно до обліково-статистичних даних про роботу Чаплинського районного суду Херсонської області, протягом 1 півріччя 2018 року судом не розглядалися справи про адміністративне правопорушення  за ст. 185-3 ч.1 КупАП (прояв неповаги до суду).

 Прояв неповаги до суду є показником низького рівня правової культури суспільства. На жаль, доводиться констатувати, що прояв неповаги до суду став повсякденним. Зрозуміло, що у правовій державі, де принципи законності, верховенства права і незалежності суддів є не просто деклараціями, таке явище як прояв неповаги до суду має в кожному конкретному випадку викликати адекватну реакцію у вигляді заходів юридичної відповідальності, що застосовується до винних осіб.

Згідно ст.185-3 КУпАП, неповага до суду виражається у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або в непідкоренні зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час судового засідання, а також вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил.

Згідно ст.277 КУпАП, справи про адміністративне правопорушення, передбачені ст.185-3 КУпАП, розглядаються протягом доби. Разом з цим, питання про притягнення до адміністративної відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується судом негайно після вчинення правопорушення, для чого у судовому засіданні оголошується перерва.

Адміністративна відповідальність за прояв неповаги до суду відповідно до санкції статті 185-3 КУпАП передбачає накладення штрафу, виправні роботи або адміністративний арешт. Тобто, за ступенем визначеності, санкції статті 185-3 КУпАП є: відносно визначеними (частини 1, 3, 4, 5 статті 185-3 КУпАП) та альтернативна (частина 2 статті 185-3 КУпАП).

У Чаплинському районному суді Херсонської області у 2017 році був єдиний випадок, коли особа під час розгляду цивільної справи допустила порушення встановленого у суді порядку перебування громадян. 

Так, під час розгляду подання про встановлення адміністративного нагляду, особою, відносно якої проводився розгляд даного подання проявлено зневагу до суду, яка виявилася у явці на судове засідання у нетверезому стані, вираженні нецензурною лайкою, чим останнім порушено встановлений в суді порядок перебування громадян. За таких обставин, судовим розпорядником Чаплинського районного суду Херсонської області Костянко Є.О. складено протокол про адміністративне правопорушення за ч.1 ст.185-3 КУпАП. Згідно постанови Чаплинського районного суду Херсонської області від 13.11.2017 року головуючою у справі суддею  Пилипенко І.О. встановлено вину особи, яку останній визнав у повному обсязі, не заперечував факт появи в суді у нетверезому стані та висловлювання нецензурною лайкою. Окрім цього, його вина у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 185-3 ч.1 КУпАП знайшла своє підтвердження у зібраних по справі доказах, зокрема поясненнях свідків Лисенка А.В. – охоронника суду за цивільно-правовою угодою та Шевченко І.А. – спеціаліста суду. Таким чином, особу визнано винною у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 185-3 КУпАП та застосовано відносно нього  адміністративне  стягнення у виді штрафу в розмірі 50 (п’ятдесят) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 850 (вісімсот п’ятдесят) гривень. Дана постанова суду не оскаржувалася та не переглядалася судами вищих інстанцій.

За повідомленням голови Чаплинського районного суду І.О. Пилипенко