Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повернуто без розгляду клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про продовження строку тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя судді Живцової О.А.

25 липня 2018, 16:00

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Артеменко повідомив, що до Вищої ради правосуддя 18 липня 2018 року надійшло клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. від 16 липня 2018 року про продовження строку тимчасового відсторонення судді Каланчацького районного суду Херсонської області Живцової О.А. (на фото) від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

До клопотання долучено копію обвинувального акта  у кримінальному провадженні від 20 березня 2018 року за обвинуваченням Живцової О.А. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Вказаний обвинувальний акт 17 липня 2018 року направлений до Жовтневого районного суду Миколаївської області.

Доповідач зазначив, що рішенням Вищої ради правосуддя від 26 квітня 2018 року № 1266/0/15-18 частково задоволено клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. та тимчасово відсторонено суддю Каланчацького районного суду Херсонської області  Живцову О.А. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності на строк до 18 червня 2018 року.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 14 червня 2018 року № 1837/0/15-18 задоволено клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. та продовжено до 19 липня 2018 року строк тимчасового відсторонення судді Каланчацького районного суду Херсонської області Живцової О.А. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Водночас у клопотанні про продовження строку тимчасового відсторонення судді Живцової О.А. заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І. зазначає, що обставини, які стали підставою для тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя, продовжують існувати. Сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було застосовано тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя,  протягом дії попереднього рішення у зв’язку з особливою складністю кримінального провадження та необхідністю проведення слідчих дій.

Вища рада правосуддя звернула увагу, що заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І. звернувся з клопотанням про продовження строку тимчасового відсторонення судді Живцової О.А. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності 18 липня 2018 року, водночас строк, на який було відсторонено суддю Живцову О.А., закінчувався наступного дня – 19 липня 2018 року.

Відповідно до частини другої статті 64 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» клопотання про продовження строку тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя подається Генеральним прокурором або його заступником не пізніше як за десять днів до закінчення строку, на який суддю було відсторонено.

У частині третій статті 64 вказаного Закону зазначено, що клопотання про продовження строку тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності, подане без дотримання визначених законом вимог, повертається Вищою радою правосуддя Генеральному прокурору або його заступнику без розгляду.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила клопотання про продовження строку тимчасового відсторонення судді Каланчацького районного суду Херсонської області Живцової Олени Анатоліївни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності повернути заступнику Генерального прокурора – керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницькому Н.І. без розгляду.

 

Прес-центр судової влади України