Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду розповіли про судову практику у розв’язанні спорів соціального забезпечення  

23 липня 2018, 16:32

Судді Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Тетяна Анцупова, Ян Берназюк, Микола Гімон узяли участь в експертному обговоренні на тему «Виконання судових рішень у справах щодо соціального забезпечення: недоліки національного законодавства та практика у світлі рішень Європейського суду з прав людини».

Захід, організований проектом Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» спільно з Міністерством юстиції України, відбувся 19 липня 2018 року.

Мета заходу – визначення недоліків національних законодавства та практики, які призводять до невиконання судових рішень у справах щодо соціального забезпечення. Відповідне питання розглядалось Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ) в групі справ «Юрій Миколайович Іванов проти України», «Бурмич та інші проти України».

В обговоренні взяли участь представники Міністерства юстиції, Міністерства соціальної політики, Департаменту державної виконавчої служби, Пенсійного фонду, Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, комітетів ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, з питань правової політики та правосуддя, Української Гельсінської спілки з прав людини, Асоціації правників України.

Міжнародний експерт Ради Європи з питань виконання рішень ЄСПЛ Ліліан Апостол ознайомив присутніх із кращими практиками держав – членів Ради Європи стосовно виконання рішень у справах щодо соціального забезпечення.

Заступник Міністра юстиції України – уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина нагадав, що Уряд шукає варіанти розв’язання системних проблем щодо виконання рішень національних судів. Також він повідомив, що 90% судових рішень, за якими має бути проведена виплата – це рішення у соціальних спорах.

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, секретар судової палати для розгляду справ щодо захисту соціальних прав Микола Гімон зазначив, що причини, які призвели до невиконання судових рішень проти органів влади, полягають у тому, що держава бере на себе такі позитивні зобов’язання у сфері соціального захисту громадян, які врешті не може забезпечити фінансово. Через неможливість отримати від держави соціальні виплати у громадян виникає необхідність звертатися до суду для захисту своїх прав. Коли вони отримують позитивне рішення суду, знову постає проблема на завершальній стадії реального виконання судових рішень, також через відсутність коштів у бюджеті.

Микола Гімон вважає, що для вирішення проблеми потрібно законодавчо урівноважити фінансові можливості держави і ті зобов’язання, які вона на себе покладає у сфері соціального захисту громадян.

Суддя також поінформував, що в адміністративних судах нині перебуває велика кількість справ щодо перерахунку пенсій працівникам Міністерства внутрішніх справ, прокуратури. Через конфлікт на Донбасі та анексію Криму збільшується кількість судових справ щодо реалізації соціальних прав внутрішньо переміщених осіб.

Суддя Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Тетяна Анцупова зазначила, що у публічних відносинах невиконання судових рішень підриває принцип верховенства права, тому що сама держава повинна демонструвати повагу до судових рішень і розуміння необхідності їх виконання, якщо суд встановить порушення.

Також доповідач висловила думку, що державні органи повинні реагувати на ті судові рішення, якими встановлено системні недоліки законодавства, колізії у законодавчих та підзаконних актах. Щодо таких порушень, то здебільшого судді стикаються з тим, що гарантовані законом права не підкріплені в механізмі їх реалізації.

Тетяна Анцупова поінформувала, що суд активно використовує можливість судового контролю за виконанням судових рішень. Кодексом адміністративного судочинства передбачена така можливість, і судова палата з розгляду соціальних спорів вже застосовувала, у тому числі у зразковій справі щодо пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб, цей механізм. Судом надається строк для подання звіту, якщо цей звіт не задовольняє суд, можуть бути застосовані штрафні санкції до відповідача.

Суддя КАС ВС висловила пропозицію щодо активнішої комунікації між органами влади у вигляді вузьких фахових дискусій з визначенням обмеженого кола питань, які потребують конкретних відповідей суду. Вона також вважає доцільною присутність на таких зустрічах відповідальних за прийняття рішень осіб.

На завершення заходу менеджер проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень ЄСПЛ» Інна Ліньова повідомила, що за результатами обговорення проблемних питань буде підготовлено звіт із пропозиціями щодо внесення змін до національного законодавства або вдосконалення судової практики, діяльності державних виконавців з метою повного виконання зазначених вище рішень ЄСПЛ.

 

За повідомленням прес-служби суду