Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У справі щодо стягнення коштів у розмірі 70 млн. євро погрози отримувала вся родина судді 

19 липня 2018, 18:16

Суддя Київського апеляційного господарського суду Чорногуз М.Г. повідомив ВРП про неправомірні дії невідомих осіб

Суддя Київського апеляційного господарського суду Чорногуз Михайло Георгійович повідомляє про факт втручання у його діяльність як судді під час розгляду апеляційної скарги державного підприємства «Молдавська залізниця» на рішення господарського суду міста Києва від 5 жовтня 2017 року за позовом ТОВ «Трансзалізничсервіс» до ДП «Молдавська залізниця», ТОВ «Іволга-2» про стягнення коштів у розмірі 70 080 000 євро, еквівалентному 2 116 416 000 гривень.

Суддя інформує, що 16 липня 2018 року йому на мобільний додаток Viber з невідомого номера телефону надійшло повідомлення − «Депутатське звернення № 455 народного депутата України», у якому вказано, що суддя нібито ініціював зустрічі з представником компанії «Трансзалізничсервіс» та вимагав сплатити йому грошові кошти.

Того самого дня аналогічне повідомлення надійшло на мобільний додаток Viber дружині судді, у якому невідома особа зазначила, що суддя отримував пропозицію неправомірної вигоди у розмірі 450 000 доларів, детально інформувала про кількість та зміст зустрічей судді з представником компанії «Трансзалізничсервіс», вказала, що до їх організації був залучений помічник судді.

Під час судового засідання, що відбулося 17 липня 2018 року, директор ТОВ «Трансзалізничсервіс» заявив відвід колегії суддів, яка розглядає зазначену справу. У заяві, з-поміж іншого, зазначено, що товариство вже звернулося  до Вищої ради правосуддя зі скаргою стосовно дисциплінарного проступку судді.

Зазначені дії, зокрема надіслання на особистий номер телефону судді невідомим відправником «депутатського звернення», яке стосується розгляду справи, суддя Київського апеляційного господарського суду Чорногуз М.Г. вважає завідомо неправдивим звинуваченням у вчиненні особливо тяжкого злочину, проявом незаконного впливу, тиску та втручанням у діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Суддя також висловлює стурбованість з приводу особистої безпеки та безпеки членів його родини через збір інформації про їхнє приватне життя та надіслання повідомлень на їхні особисті телефонні номери.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України