Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційним судом Херсонської області визнано недійсним розпорядження голови райдержадміністрації про передачу у власність земельних ділянок родовища корисних копалин

19 липня 2018, 11:22

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Херсонської області розглянула у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю (далі-товариство, позивач) на рішення Цюрупинського районного суду Херсонської області від 16 січня 2018 року у справі про визнання недійсним розпорядження голови Цюрупинської районної державної адміністрації та визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки.

Звертаючись до суду, позивач вказав, що є законним користувачем надр (піску), адже 2007 року Міністерство охорони навколишнього природного середовища України видало йому спеціальний дозвіл на користування надрами (видобування піску) строком на 20 років, на підставі якого підприємству було передано Подокалинівське родовище будівельних пісків у промислове освоєння.

У процесі підготовки документів для отримання гірничого відводу позивач дізнався про те, що майже вся земельна ділянка, вказана в спеціальному дозволі, не зважаючи на те, що за своїм цільовим призначенням не відноситься до земель сільськогосподарського призначення,  знаходиться у власності 16 громадян  на підставі розпорядження голови Цюрупинської РДА від 2009 року про передачу у власність відповідних земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. Вказане розпорядження товариство вважає незаконним та таким, що порушує його права та законні інтереси як користувача надр.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову, посилаючись на  те, що позивачем не надано доказів, які б вказували на недійсність оскаржуваного розпорядження.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції, колегія суддів не погодилася з висновками суду першої інстанції, встановивши, що спірне розпорядження суперечить нормам чинного земельного законодавства, оскільки земельна ділянка з цільовим призначенням використання для видобування корисних копалин (піску) була виділена громадянам як земля сільськогосподарського призначення без зміни цільового призначення.

Тож колегія суддів апеляційного суду прийшла до висновку про наявність підстав для визнання недійсним розпорядження, як винесеного з порушенням чинного законодавства та за межами компетенції райдержадміністрації, а відтак і державні акти на право власності на земельні ділянки, видані фізичним особам на підставі недійсного розпорядження, також визнані недійсними.

Отже, апеляційним судом рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове, яким позовні вимоги задоволено у повному обсязі.

Нагадаємо, що з повними текстами судових рішень можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

 

За повідомленням прес-служби суду